Groene energie

Tips om je huis te verduurzamen

Het wordt steeds belangrijker om je huis te verduurzamen. Een duurzaam huis is goed voor het milieu, je energierekening en voor de waarde van je huis! Wil je ook duurzamer gaan wonen? Lees deze tips.

1. Isoleer je huis goed

Isolatie is een zeer effectieve manier om duurzamer te wonen én je bespaart op je energierekening. De investering van isolatie verdien je in zo’n 8 jaar terug. Plaats dubbelglas en isoleer het dak, de muur en de vloer.

2. Vervang verouderde apparaten

Het is beter om verouderde apparaten te vervangen, ook al gooi je niet graag iets weg. Een oude koelkast of wasmachine verbruikt vaak ontzettend veel energie. Vervang de apparaten daarom voor een energiezuiniger exemplaar. Je herkent ze aan het energielabel. Apparaten met klassen A+++ zijn het zuinigst, het label loopt tot D (minst zuinig). Let op! Een apparaat met label A+ verbruikt twee keer meer energie dan een apparaat met klasse A+++.

3. Plaats zonnepanelen

Het is misschien een flinke investering, maar deze verdien je terug op je energierekening en je huis wordt aanzienlijk meer waard. In principe is bijna elk dak geschikt voor zonnepanelen, het kan zowel op een plat dak als op schuine daken, wel is het belangrijk dat het dak op het zuiden ligt om zoveel mogelijk rendement te hebben.

Lees meer over dit onderwerp in de artikelen:

4. Van het gas af

In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen van het gas losgekoppeld zijn en in 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn. Als je van het gas af stapt, moet je de gasaansluiting laten verwijderen door je netbeheerder. Daarna laat je een warmtepomp installeren. Deze regelt de verwarming met elektriciteit. Een warmtepomp is een grote investering. Als je net een (efficiënte) cv hebt gekocht, dan is een warmtepomp voorlopig nog niet nodig. Je kunt ook in kleine stapjes van het gas af, begin bijvoorbeeld met een inductiekookplaat in plaats van koken op gas.

Lees meer over dit onderwerp in de artikelen:

5. Plaats groen

Planten en bloemen belangrijk voor de biodiversiteit. Plaats daarom zoveel mogelijk groen op je balkon of in de tuin. Het is zelfs mogelijk om groen op het dak te leggen. Het groen isoleert en dieren zoals bijen worden er heel blij van.

Lees meer over dit onderwerp in de artikelen:

 

Kijk ook eens op de website van Groener Zoeterwoude voor praktische tips