Groene energie

Tip

Inductiekoken: efficiënt en milieubewust

Omdat het belangrijk is dat we nadenken over onze keuzes voor het milieu, is het prettig om te weten hoe we ons gedrag kunnen aanpassen voor een schonere toekomst. Een slimme stap die we kunnen nemen in onze gemeente, is overstappen naar inductiekoken. Deze moderne manier van koken heeft niet alleen voordelen voor ons, maar ook voor onze omgeving. Laten we eens kijken waarom inductiekoken een goede keuze is voor ons allemaal. 

Van gas naar inductie  

Met een inductiekookplaat heb je geen gas meer nodig om te koken. Een inductiekookplaat werkt namelijk op stroom. De pan wordt opgewarmd met magnetische energie, zo wordt alleen de pan warm en niet de kookplaat. Dit is zuiniger en ook nog veiliger dan koken op gas.
 

Waarom op inductie koken? 

  1. Energie-efficiëntie: Inductiekoken verwarmt direct de pan, dus er gaat weinig energie verloren. Dat betekent sneller koken en minder energiegebruik.
  2. Veiligheid: Omdat alleen de pan heet wordt, is inductiekoken veiliger. Dat is natuurlijk ideaal met kinderen in de keuken. 
  3. Milieuvriendelijkheid: Inductiekoken veroorzaakt geen schadelijke dampen. Dit helpt de lucht schoon te houden en vermindert vervuiling in uw woning. Als je ook nog eens zonnepanelen hebt, kook je op duurzame opgewekte stroom. 
  4. Nauwkeurige controle: Met inductie kun je de temperatuur precies regelen. Het geeft meer controle tijdens het bereiden van maaltijden. 

Verschillende inductiekookplaten   

Er zijn verschillende opties beschikbaar als het gaat om inductiekoken, waaronder inbouw- en vrijstaande inductiekookplaten en zelfs inductiefornuizen. Kies vooral wat het beste bij jouw keuken en leefsituatie past. Bovendien bieden moderne inductiekookplaten veel verschillende functies, zoals wok-kuilen, geïntegreerde afzuiging en flexibele zones waarmee je zowel kleine als grote pannen kunt gebruiken voor het bereiden van maaltijden. Handig, want zo kun je koken op een manier die perfect past bij jouw behoeften. 

 

Aanpassingen aan de Woning? 

Of je woning aanpassingen nodig heeft, hangt sterk af van wat je prettig vindt. Als je graag uitgebreid kookt, is bijvoorbeeld een krachtige inductiekookplaat met veel vermogen een logische keuze. Maar bedenk wel dat hiervoor meestal meer aanpassingen aan de woning nodig zijn. Het hangt dus vooral af van je kookstijl en behoeften.  

Het is slim om een elektricien te vragen of uw huidige elektriciteitssysteem goed werkt met de gewenste nieuwe inductiekookplaat. Een elektricien kan ook advies geven over eventuele veranderingen in de bedrading die nodig kunnen zijn. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat alles veilig en goed wordt geïnstalleerd. 

Nodige aanpassingen: 

Het verzwaren van de aansluiting naar 3 x 25 ampère;
Een extra elektrische groep laten installeren, speciaal voor de inductiekookplaat;
Een kabel aanleggen vanuit de meterkast naar de keuken;
Een perilex-stekker in de keuken laten instaleren ter hoogte van de inductiekookplaat. 

Als je deze aanpassingen liever vermijdt, maar toch wilt overstappen op inductiekoken, dan is dat mogelijk door een inductiekookplaat met een lager vermogen en een standaard stekker aan te schaffen. Deze kun je gewoon aansluiten op een bestaand stopcontact en meteen gebruiken.  

 

Wat kost het?  

De kosten van inductiekoken hangen af van de keuzes die je maakt. De kosten kunnen opgesplitst worden in twee categorieën: Woningaanpassingen en de aanschaf van een inductiekookplaat. 

Wanneer we uitgaan van uitgebreide aanpassingen aan de woning, zullen de kosten ongeveer € 1.500,- zijn. Dit is inclusief € 334,58 voor de kosten van de netbeheerder om de zekering te wisselen. De overige kosten zijn voor het creëren van een extra elektrische groep, het leggen van de benodigde bekabeling en het installeren van een Perilex-stekker door een elektricien. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat je huis niet alleen geschikt is voor inductiekoken, maar ook voor mogelijke toekomstige behoeften zoals zonnepanelen, elektrisch opladen of andere krachtige elektrische apparaten. Zo ben je helemaal klaar voor de toekomst. 

De kosten van het aanschaffen van een kookplaat of fornuis variëren sterk. De kosten hangen onder andere af van de specificaties en het vermogen. Afhankelijk van je voorkeuren, liggen de gemiddelde kosten tussen €200, – en €2.000, -. Vanuit de gemeente kun je een subsidie krijgen voor de aanschaf van een inductiekooktoestel. 

Koken op inductie is onderdeel van de stappen die nodig zijn om in de toekomst aardgasvrij te zijn. Is je keuken binnenkort aan vervanging toe of ziet u het voordeel van elektrisch koken in? Dan is vooral nu een goed moment om op inductiekoken over te stappen. Bovendien profiteer je nu van de subsidie. Vul onderstaand contactformulier in om op de hoogte te blijven over subsidies en neem ook eens een kijkje op www.duurzaambouwloket.nl.