Zonnepanelen: Bespaar kosten én help het milieu
De zon is, net als wind en water, een schone bron voor het opwekken van energie. Met zonnepanelen zet je dan ook een flinke stap naar duurzamer wonen. De aanschaf- en installatiekosten verdien je snel terug doordat je minder stroom hoeft in te kopen. Daar komt nog bij dat woningen met zonnepanelen meer waard zijn.
Energieprijzen blijven waarschijnlijk hoog en kunnen zelfs nog verder stijgen als volgend jaar het tijdelijke prijsplafond vervalt. Hoe meer je van je energieverbruik zelf opwekt, des te minder last je hebt van hoge of stijgende energieprijzen.
Vervuiling zonnepanelen?
Nagenoeg elk product dat we maken, levert vervuiling en CO2-uitstoot op. Dat geldt ook voor zonnepanelen. Gelukkig staat daar tegenover dat je met zonnepanelen op een schone manier energie opwekt. Daardoor is na 1á 2 jaar de vervuiling alweer gecompenseerd. Een zonnepaneel gaat zeker 25 jaar mee. Dus je hebt daarna nog heel veel jaren milieuwinst. Ook kunnen we zonnepanelen steeds beter recyclen. De materialen van de panelen zijn dan weer grondstoffen voor nieuwe producten.
Extra milieuwinst
Elektriciteitscentrales wekken nog een groot deel van de energie op met behulp van gas en kolen. Hier komt veel CO2 bij vrij. Zonne-energie levert geen CO2-uitstoot op. Zo help je dus mee om de CO2-uitstoot te verlagen.
Een goede investering?Koop je in 2023 zonnepanelen, dan is je voordeel te vergelijken met 5% rente op een spaarrekening. Hierbij is rekening gehouden dat de installateur geen 21% BTW in rekening brengt. Woon je in Zoeterwoude dan heb je een groot extra voordeel. De gemeente geeft een subsidie op zonnepanelen van € 0,15 per Wattpiek tot een maximum van € 500,00. (LET OP! Er is een maximumbedrag subsidie beschikbaar voor 2023: op is op.)
Afbouw salderingsregeling
Zonnestroom die je zelf niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Met de salderingsregeling krijg je daarvoor hetzelfde bedrag terug als je betaalt voor de stroom die je afneemt op de momenten dat de zon niet schijnt. De salderingsregeling wordt de komende jaren waarschijnlijk afgebouwd. Daardoor duurt het iets langer voordat je de aanschafkosten van de panelen terugverdient, maar zonnepanelen blijven een goede investering. De overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Dat bekent dat je vanaf 2025 elk jaar iets minder kan salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen.
Laat je goed adviseren
Stroom die je opwekt maar op dat moment niet gebruikt, lever je automatisch terug aan je energieleverancier. Hiervoor krijg je een vergoeding. Te veel elektriciteit opwekken is niet heel voordelig. De vergoeding is en wordt steeds lager. Het is dan ook belangrijk dat je het aantal zonnepanelen goed afstemt op je energiegebruik. Een goede installateur kan je hierover adviseren. Ook zijn er steeds meer mogelijkheden om zonnepanelen te koelen tijdens warme dagen. Denk aan een groen dak of een ingebouwd koelsysteem. Hoe koeler je dak blijft, des te meer energie je panelen opwekken. Laat je daarom altijd eerst goed adviseren wat voor jouw situatie de beste mogelijkheden zijn.
Gebruik je opgewekte stroom
Met de afbouw van de salderingsregeling, wordt het steeds belangrijk om de stroom die je opwekt direct te gebruiken. Want dan lever je minder stroom terug. Dit bekent dat we sommige dingen beter anders kunnen doen. Zoals elektrische apparaten zo veel als mogelijk gebruiken wanneer de zon schijnt.
Enkele tips voor optimaal gebruik van zonnestroom:
- Gebruik de vaatwasser of wasmachine wanneer je zonnepanelen stroom opwekken (dus overdag).
- Laad accu’s van je elektrische auto, fiets of een thuisaccu op als de zon schijnt.
- Heb je een keukenboiler? Schakel deze met behulp van een tijdklok in op het moment waarop de zonnepanelen de meeste stroom opwekken. Dit is tussen 12.00 en 14.00 uur.
Meer informatie of advies?
Op de webpagina groenerzoeterwoude.nl/opwekken/ vind je meer informatie en een handig stappenplan. Ook helpen de energiecoaches van de Gebiedscoöperatie Groener Zoeterwoude je graag. Stuur een mail met je vragen aan: groenerzoeterwoude@outlook.com en vul onderstaand contactformulier in om meer informatie te ontvangen over zonnepanelen.