Groene energie

Hybride warmtepomp vanaf 2026 voor veel huishoudens verplicht – Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 2026 ben je als huiseigenaar verplicht om bij vervanging van je cv-installatie een hybride warmtepomp te installeren. Wat verandert er precies en wat zijn de uitzonderingen?

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en gebruikt stroom in plaats van gas. De pomp haalt zijn energie uit de bodem of buitenlucht. Het is een hybride systeem omdat de warmtepomp eerst elektrisch warmte opwekt. Pas wanneer de vraag hoger is, bijvoorbeeld op koude dagen of bij douchen, springt de cv-ketel bij met aardgas. Zo bespaar je ongeveer 60% op je aardgasverbruik.

Wanneer kan ik overstappen naar een hybride systeem?

Om over te stappen is het belangrijk eerst te bekijken welke van de volgende situatie’s op jouw woning van toepassing zijn.

Mijn huis is goed geïsoleerd

Je kunt nu al overgaan op een hybride systeem als je woning voldoende is geïsoleerd. Dit betekent isolatie van dak, buitenmuren en vloer en in de ramen minimaal dubbel glas. Als je warmtepomp (merk en type) op de apparatenlijst (meldcodelijst) staat, ontvang je minimaal € 500 subsidie. Op de lijst staat het subsidiebedrag per type warmtepomp. Ontbreekt er nog ergens isolatie? Combineer dan de aanschaf van een hybride warmtepomp met die isolatie maatregel. Dan kun je ook gebruikmaken van de isolatiesubsidie.

Welke systeem voor jouw wijk?

Indien je woning voldoende is geïsoleerd, bekijk je welk systeem voor je woning en de wijk waar je woont het beste is. Dit kun je vinden in de Transitievisie Warmte. Is een individueel warmtesysteem een passende techniek voor jouw wijk? Dan kun je nu overgaan naar een hybride systeem met subsidie vanuit het Rijk.

Mijn woning is onvoldoende geïsoleerd

Woningen met onvoldoende isolatiemogelijkheden worden uitgezonderd van de nieuwe eis. Dit geldt ook als je veel kosten moet maken, bijvoorbeeld als je veel moet isoleren of bouwkundige en installatietechnische aanpassingen aan je woning.

De Transitievisie warmte geeft voor mijn buurt een collectief warmtesysteem aan. Moet ik ook over op een hybride systeem?

Er is een uitzondering voor gebieden waar aan een ander duurzaam alternatief wordt gewerkt. In de Transitievisie Warmte is een aantal gebieden aangewezen voor een collectief warmtesysteem, bijvoorbeeld een warmtenet. Tot 2030 focust de gemeente zich op Zoeterwoude Rijndijk als mogelijk gebied voor een collectief warmtesysteem. De haalbaarheid hiervan communiceren we ruim voor 2026 met de betreffende inwoners van Zoeterwoude Rijndijk.

Ben ik klaar met de transitie als ik een hybride warmtepomp heb?

Nee, een hybride warmtepomp is bedoeld om het gebruik van aardgas te verminderen om zo energie en kosten te besparen. Het is dus een tussenstap richting een volledig aardgasvrije woning.

Lees meer in de Transitievisie Warmte Zoeterwoude