Zoeterwoude groen en gezond

De voordelen van een groen dak!

Groene daken van huizen, schuren en garages, helpen tegen hittestress, vangen water op bij hevige regenval en dragen bij aan de biodiversiteit. Dat is goed voor ons leefklimaat, onze gezondheid en voor onze insecten.

Afhankelijk van je dak en je eigen wensen kun je kiezen voor een groen dak voor de sier (extensief) of als een tuin waar je ook kunt lopen en zitten (intensief). De aanleg van een intensieve daktuin vraagt een geheel andere aanpak en, heel belangrijk, een bouwvergunning. We adviseren je voor de aanleg van een intensieve daktuin een professional te raadplegen.

Nog beter: combineer de aanleg van een groen dak met zonnepanelen. Zo heb je maximaal rendement van jouw investering.

Voor de aanleg van een dak is het soms mogelijk subsidie of donaties te ontvangen. Een (extensief) groen dak is redelijk eenvoudig zelf aan te leggen, maar controleer wel een aantal basisvoorwaarden:

  1. het dak moet minimaal 40 kg extra per vierkante meter kunnen dragen
  2. dakranden moeten minimaal 5 cm hoger zijn dan de dikte van het totale materiaal
  3. ligt het dak vol in de wind? verzwaar dan de randen met een tegel en gebruik vegetatiematten
  4. heeft het dak een helling van 45 cm of meer? dan is een anti-afschuifvoorziening noodzakelijk. Raadpleeg hiervoor een professional.

Zelf aan de slag!

Een groen dak vraagt weinig tot geen onderhoud en is dus een simpele manier om Zoeterwoude groener & gezonder te maken. Een groen dak kun je in principe zelf aanleggen. Een korte speurtocht op internet levert vele mogelijkheden op om kant-en-klare pakketten te kopen die thuis worden bezorgd. Wil je zeker weten dat je dak vele jaren meegaat, neem dan een hovenier in de arm voor advies en uitvoering.

Praktische informatie en een handige brochure vind je op de site van Huisje Boompje Beter.

Subsidie voor duurzame maatregelen

Met de Subsidie voor duurzame maatregelen stimuleert de gemeente Zoeterwoude de aanleg van groene daken. Je kunt via de site van het Duurzaam Bouwloket  (zie tabel 4) een aanvraag doen.