Groene energie

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Zijn zonnepanelen echt goed voor het milieu?

Jazeker! Elektriciteitscentrales wekken nog een groot deel van de energie op met behulp van gas en kolen. Hier komt veel CO2 bij vrij. Zonne-energie levert geen CO2-uitstoot op. Zo help je dus mee om de CO2-uitstoot te verlagen.

Bij de productie van zonnepanelen komt er wel CO2 vrij. Dat gebeurt nagenoeg bij elk product dat we maken. Gelukkig staat daar tegenover dat je met zonnepanelen op een schone manier energie opwekt. Daardoor is na 1 tot 2 jaar de vervuiling alweer goedgemaakt. Een zonnepaneel gaat zeker 25 jaar mee. Dus je hebt daarna nog heel veel jaren milieuwinst. Ook kunnen we zonnepanelen steeds beter recyclen. De materialen van de panelen zijn dan weer grondstoffen voor nieuwe producten.

Hoeveel bespaar ik op mijn energierekening met zonnepanelen?

Met zonnepanelen kun je honderden euro’s besparen op je energierekening. Een rekenvoorbeeld: een set van 10 zonnepanelen produceert jaarlijks 3.500 kWh. Bij het energiebedrijf zou je daar in een jaar zo’n € 1.300 voor betalen. Wek je het zelf op, dan bespaar je dit bedrag!

Een set van 10 panelen kost ongeveer € 5.000 (prijs december 2023). Dat is inclusief installatie en omvormer. Na 5 jaar heb je deze 10 panelen terugverdiend. Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee, dus de overige 20 jaar wek je gratis stroom op.

Op de website van milieucentraal vind je berekeningen voor een set van 6, 10 of 18 panelen.

Wanneer heb ik de aanschaf van zonnepanelen terugverdiend?

Je hebt 25 jaar profijt van de aanschaf van zonnepanelen. In die tijd heb je de panelen ruimschoots terugverdiend. Ga je verhuizen? Een huis met zonnepanelen levert meer op. Lees meer over de prijs en opbrengst van zonnepanelen.

Hoe lang duurt het plaatsen van zonnepanelen?

Over het algemeen liggen zonnepanelen binnen een dag op je dak. Het werk vindt vooral buiten plaats. Weinig rommel in huis dus!

Werken zonnepanelen ook als het bewolkt is?

Je kan eindeloos zonnestroom blijven opwekken. Zelfs als er wolken voor de zon schuiven, wekken zonnepanelen gewoon stroom op.

Wat als ik teveel zonnestroom lever en niet alles gebruik?

Zonnestroom die je zelf niet gebruikt, lever je terug aan je energieleverancier. Met de salderingsregeling krijg je daarvoor hetzelfde bedrag terug als je betaalt voor de stroom die je afneemt op de momenten dat de zon niet schijnt.

Politici in de Eerste Kamer hebben onlangs besloten dat de salderingsregeling voorlopig niet wordt afgebouwd. Als gevolg hiervan zijn er steeds meer energieleveranciers die zogenaamde ’terugleverkosten’ in rekening brengen bij hun klanten met zonnepanelen. Met deze maatregelen hopen ze dat huishoudens zoveel mogelijk van hun eigen opgewekte elektriciteit gaan gebruiken.

Als je meer stroom opwekt dan dat je zelf gebruikt, een salderingsoverschot, dan krijg je van je energieleverancier daarvoor een vergoeding per kWh. Veel energieleveranciers hebben deze terugleververgoeding  verlaagd.

Hoe kan ik mijn zonnestroom zo optimaal mogelijk gebruiken?

1. Gebruik de vaatwasser, wasmachine of andere apparaten wanneer je zonnepanelen stroom opwekken (dus overdag).
2. Laad accu’s van je elektrische auto, fiets of een thuisaccu op als de zon schijnt.
3. Heb je een keukenboiler? Schakel deze met behulp van een tijdklok in op het moment waarop de zonnepanelen de meeste stroom opwekken. Dit is tussen 12.00 en 14.00 uur.

Ook zijn er steeds meer mogelijkheden om zonnepanelen te koelen tijdens warme dagen. Denk aan een groen dak of een ingebouwd koelsysteem. Hoe koeler je dak blijft, des te meer energie je panelen opwekken.

Waar kan ik subsidie aanvragen voor zonnepanelen?

Lees dit artikel over subsidies in Zoeterwoude.

Zijn zonnepanelen echt iets voor mij?

Doe de test op de website van milieucentraal.

Meer informatie of advies?

Op de webpagina groenerzoeterwoude.nl/opwekken/ vind je meer informatie en een handig stappenplan. Ook helpen de energiecoaches van de Gebiedscoöperatie Groener Zoeterwoude je graag. Stuur een mail met je vragen aan: groenerzoeterwoude@outlook.com.