Energie

Tip

Subsidies voor woning en tuin

Isolatie van je woning en vergroenen van je leefomgeving is goed voor het klimaat, een warm huis, lagere energiekosten én je gezondheid. Met subsidies maken we het voor jou nog aantrekkelijker.

We staan voor de grote opgave om het gebruik van fossiele brandstoffen te stoppen en alle energie duurzaam op te wekken. Die opgave wordt kleiner als we meer energie besparen. Om inwoners te blijven stimuleren met energie en (regen)water aan de slag te gaan, is er een nieuwe subsidieregeling.

Verschillende subsidies 
De gemeente Zoeterwoude geeft subsidie voor diverse maatregelen. Zo kun je subsidie aanvragen voor het isoleren van je woning en plaatsen van zonnepanelen. Om het koken op elektriciteit te stimuleren, is er ook subsidie voor een inductiekookplaat of elektrisch fornuis. Tot slot is er subsidie voor klimaatbestendige maatregelen. Bijvoorbeeld voor de aanleg van een groen dak, verwijderen van verharding uit de tuin of de aanschaf van een regenton.

Besparen zonder kosten
Niet iedereen beschikt over voldoende geld voor grote maatregelen. Zelfs niet met subsidie. Gelukkig kun je ook met kleine, goedkopere maatregelen veel energie besparen. Met tochtstrippen en brievenbusborstels houd je de kou buiten. En met radiatorfolie en radiatorventilatoren heb je minder gas nodig om het aangenaam te verwarmen.

 

In 2021 had 31% van de woningen in Zoeterwoude zonnepanelen. Landelijk is dit gemiddeld 20%

 

Energietoeslag: extra hulp
Door de sterk gestegen prijzen van stroom en gas kreeg ook in Zoeterwoude een aantal inwoners moeite om de energierekening te betalen. Met de energietoeslag, een bijdrage in de kosten, helpen het Rijk en de gemeente die inwoners. Zodat zij de hoge energierekening toch kunnen betalen. Op de gemeentelijke website vind je hierover meer informatie.

Kom je in aanmerking voor een energietoeslag? Dan komen de energieambassadeurs van Groener Zoeterwoude graag bij je thuis voor persoonlijk advies en geven gratis energiebesparende producten.
Heb je interesse in gratis advies?
Stuur een mail naar:
groenerzoeterwoude@outlook.com.

Nationaal Isolatieprogramma
Gemeente Zoeterwoude gaat gebruik maken van de regeling Lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma. Hiermee kan de gemeente kwetsbare eigenaren van een huis met een slecht energielabel, extra ontzorgen bij het isoleren van hun woning.

1.133 ton minder CO2-uitstoot
In Zoeterwoude worden sinds 2012 met subsidies maatregelen genomen met als resultaat: 1.133 ton minder CO2-uitstoot. Dit is net zo veel als de uitstoot van 150 huishoudens voor verwarming, stroom en vervoer. De grootste winst komt van zonnepanelen.