Rijndijk Aardgasvrij 2030
We zijn op weg naar aardgasvrije gebouwen, woningen en bedrijven. Dit betekent dat alle gebouwen in de gemeente overstappen op een duurzame manier van verwarmen. Dit is een hele klus die we stapsgewijs uitvoeren. In Zoeterwoude is Rijndijk de startwijk voor deze overgang.
De gemeente is samen met bewoners en bedrijven aan het bepalen hoe de wijk in de toekomst het beste duurzaam kan worden verwarmd. Dit is een belangrijke keuze die we zorgvuldig nemen op basis van goede informatie. Om tot een keuze te komen is de afgelopen periode een aantal belangrijke stappen gezet.
Wat gaan we doen?
In 2023 willen we toewerken naar een definitieve keuze voor de wijk. Bewoners en bedrijven hebben hierop invloed door hun voorkeur aan te geven. Deze voorkeur leggen we ter advies voor aan de gemeenteraad. Jouw wens als bewoner is belangrijk bij het maken van de uiteindelijke keuze voor de duurzame warmtetechniek in de wijk.
Wat wil jij?
Om een voorkeur voor de warmtevoorziening van jouw woning te bepalen, moet je over veel dingen nadenken. Je kiest wat het beste past bij jouw woning en bij je persoonlijke voorkeuren. Welk energielabel heeft de woning? En welke warmtetechniek zorgt ervoor dat jouw huis aangenaam warm wordt? Dat zijn twee belangrijke vragen over je woning die beantwoord moeten worden.
Ook persoonlijke wensen zijn belangrijk voor het maken van de keuze. Hoelang denk je bijvoorbeeld nog in je woning te blijven wonen? Wil je investeren in dit huis om het beter te isoleren? Wil je de warmtevoorziening zelf aanleggen en beheren of laat je dit liever door een bedrijf doen?
BuurtWarmteWijzer: een groot succes!
De BuurtWarmteWijzer is een app die helpt bij het beantwoorden van deze en veel andere vragen. Met een vragenlijst in de vorm van een chat op je telefoon, tablet of computer kom je te weten wat past bij de woning en jouw eigen wensen. Dit nieuwe hulpmiddel is eind vorig jaar beschikbaar gesteld aan bewoners van 3 buurten in Rijndijk: De Goede Herder, Rijnegom en Hoge Rijndijk Oost. De belangstelling hiervoor was enorm! Je ziet dat het onderwerp leeft in de wijk en dat de Rijndijker graag meedenkt over de aardgasvrije toekomst.
Keuze uit 3 opties
De gemeente en inwoners van Rijndijk werken dit jaar toe naar de keuze voor een duurzame en aardgasvrije warmtevoorziening. De wijk beschikt over de luxepositie dat er verschillende keuzemogelijkheden zijn: een warmtepomp, een warmtenet of waterstof.
1. Warmtepomp
Woningeigenaren die graag zelf alles regelen kunnen aan de slag gaan met een warmtepomp. Voor het beste resultaat isoleer je eerst de woning en wek je je eigen stroom op met zonnepanelen.
2. en 3. Warmtenet en Waterstof
Een warmtenet en waterstof zijn wijkoplossingen. Een wijkoplossing is een gezamenlijk systeem. Net als het huidige aardgasnetwerk, dat je niet zelf kunt aanleggen. De aanleg gebeurt door een professioneel bedrijf. In de woning hoef je vaak alleen de cv-ketel te vervangen.
Helaas is niet voor iedere wijk een gezamenlijke warmtevoorziening mogelijk. Er moet namelijk wel een warmtebron aanwezig zijn.