Energie

Overstappen naar een warmtepomp – Proefproject Duurzaam Wonen

Proefproject Duurzaam Wonen

Door de energiecrisis staat de overstap naar een warmtepomp volop in de belangstelling. Binnen de werkgroep Duurzaam Wonen van Groener Zoeterwoude is dit al veel langer onderwerp van gesprek. Het gebruik van warmtepompen is niets nieuws of bijzonders. Warmtepompen bestaan al ruim een eeuw en worden wereldwijd veel toegepast.

Warmtepompen maken gebruik van aanwezige warmte(bronnen). Daardoor verbruik je minder fossiele brandstoffen en is er ook minder CO2-uitstoot. Fossiele brandstoffen zijn een belangrijke oorzaak voor de opwarming van de aarde. De enorme stijging van de energieprijzen is een reden om de overstap naar de warmtepomp te versnellen. Daarom stak de werkgroep de koppen bij elkaar en startte een proefproject.

 

Waar beginnen we?
Eerst is er de vraag welk type warmtepomp het meest geschikt is en voldoet aan onze wensen:

  • Comfort (snelheid van opwarmen, opbrengst bij lage buitentemperaturen)
  • Investering, kosten, afschrijving en terugverdientijd
  • Installatie-eisen: isolatie, LTV en ruimte
  • Staat de unit binnen en/of buiten?
  • Is koeling nodig?

Voorlichting
Met de beschikbare kennis ging de werkgroep op zoek naar leveranciers die de voor-en nadelen en kenmerken van verschillende systemen konden uitleggen. Rode draad in alle gesprekken was hoe goed of slecht de woning is geïsoleerd. Je woning energiezuinig maken begint bij het voorkomen van warmteverlies via muren en ramen. Dat is natuurlijk goed voor je energieverbruik. Maar het bepaalt ook de eerste investering. Het vermogen dat de warmtepomp nodig heeft, hangt af van het warmteverlies van de woning.

Mogelijke oplossingen
Aan het eind van het voortraject hebben we de belangrijkste kenmerken van de verschillende systemen op een rij gezet.

Warmte buitenlucht
De lucht/lucht en de lucht/water warmtepompen gebruiken de warmte van de buitenlucht en brengen deze warmte naar binnen.
De hybride warmtepomp werkt hetzelfde. Soms heeft deze warmtepomp onvoldoende vermogen. Dan springt de cv-ketel bij. Dit systeem is het beste geschikt voor oudere, minder goed geïsoleerde woningen.

Bodemwarmte
Voor de water/water warmtepomp is het nodig een bron te boren in de buurt van de warmtepomp. De warmte wordt vanuit de bodem naar binnen gebracht. Dit systeem heeft de hoogste en meest gelijke verhouding tussen opbrengst en besparing energiekosten (COP).

Buitenunit
Sommige warmtepompen hebben een buitenunit nodig. Dit is belangrijk voor je keuze, want er moet wel ruimte voor zijn. Ook maakt een buitenunit geluid. Daar zijn wettelijke regels voor waarmee je rekening moet houden. Moderne buitenunits produceren minder geluid. Let hier bij de aankoop dan ook goed op.
Voor het plaatsen van een buitenunit of boren van een bron, kan een vergunning nodig zijn. Voorkom verrassingen en zoek dit van tevoren uit.

Keuze maken
Met een lijst van de verschillende mogelijkheden, heeft de werkgroep offertes aangevraagd. Het plaatsen van een warmtepomp is geen simpele klus en vraagt enig installatiewerk:

  • Het plaatsen van de warmtepomp (binnen en/of buiten)
  • Aanpassen van de cv-installatie
  • En vaak aanpassingen in de meterkast. Een bron boren vlak bij de warmtepomp is een aparte klus. Alleen gespecialiseerde bedrijven mogen dit doen. Dit betekent ook extra kosten. De bron heeft een zeer lange garantie. De warmtepomp zelf staat binnen, en heeft een lange levensduur.

Wat kost het?
Belangrijk voor je keuze zijn natuurlijk de kosten die je voor de overstap moet maken. Dit hangt van meerdere dingen af:

  • Het type warmtepomp waarvoor je kiest
  • Hoe goed de isolatie van je woning is
  • Of het systeem dat je hebt aanpassingen nodig heeft
  • Of aanpassingen in de meterkast nodig zijn

Gemiddeld beginnen de kosten ongeveer bij € 8.000. In de tabel  zie je per type pomp de gemiddelde kosten. De exacte kosten zijn afhankelijk van jouw wensen en woonsituatie.

Beter advies en hulp
In het proefproject van de werkgroep laten 7 personen deze zomer een warmtepomp installeren.
Zij kozen voor deze types:

  • 5 personen water/water warmtepomp met bron
  • 1 persoon lucht/water warmtepomp
  • 1 persoon een hybride installatie

De 7 deelnemers gaan hun ervaringen bijhouden. Daarmee kan de werkgroep jou straks beter advies en ondersteuning geven, als je ook wilt overstappen naar een warmtepomp.

Goed-tip
Geef warmte de ruimte!
Maak zo goed mogelijk gebruik van de warmte in je huis en stook niet onnodig. Houd radiatoren vrij van stof én zorg dat de warmte goed over de ruimte kan verdelen.
Hang er dus geen gordijnen voor en plaats ook geen meubels voor de radiatoren. Besparing: 30 kuub gas / 45 euro per jaar.