Aardgasvrij

Tips voor de aanschaf van een warmtepomp

Is je woning optimaal geïsoleerd en heb je zonnepanelen? Dan kun je overstappen naar een warmtepomp. Deze gebruikt energie van buiten om je huis te verwarmen. Er zijn verschillende soorten pompen met ieder een eigen techniek en voor- en nadelen.

De werkgroep Duurzaam Wonen van Groener voert een pilot uit in Zoeterwoude met verschillende soorten waterpompen. Hoe pakken zij dit aan en waar kun je zelf op letten bij de aanschaf van een warmtepomp?

Welk type warmtepomp?

De werkgroep zocht uit welk type warmtepomp het meest geschikt is en voldoet aan aan de wensen van de werkgroepleden:

 • Comfort (snelheid van opwarmen, opbrengst bij lage buitentemperaturen)
 • Investering, kosten, afschrijving en terugverdientijd
 • Installatie-eisen: isolatie, LTV en ruimte
 • Staat de unit binnen en/of buiten?
 • Is koeling nodig?

Op zoek naar leveranciers

Met de beschikbare kennis ging de werkgroep op zoek naar leveranciers die de voor-en nadelen en kenmerken van verschillende systemen konden uitleggen. Rode draad in alle gesprekken was hoe goed of slecht de woning is geïsoleerd. Je woning energiezuinig maken begint bij het voorkomen van warmteverlies via muren en ramen. Dat is natuurlijk goed voor je energieverbruik. Maar het bepaalt ook de eerste investering. Het vermogen dat de warmtepomp nodig heeft, hangt af van het warmteverlies van de woning.

Mogelijke oplossingen

Aan het eind van het voortraject heeft de werkgroep de belangrijkste kenmerken van de verschillende systemen op een rij gezet.

Verschil lucht/lucht, lucht/water en hybride warmtepomp

 • De lucht/lucht en de lucht/water warmtepompen gebruiken de warmte van de buitenlucht en brengen deze warmte naar binnen.
 • De hybride warmtepomp werkt hetzelfde. Soms heeft deze warmtepomp onvoldoende vermogen. Dan springt de cv-ketel bij. Dit systeem is het beste geschikt voor oudere, minder goed geïsoleerde woningen.

Bron boren

Voor de water/water warmtepomp is het nodig een bron te boren in de buurt van de warmtepomp. De warmte wordt vanuit de bodem naar binnen gebracht. Dit systeem heeft de hoogste en meest gelijke verhouding tussen opbrengst en besparing energiekosten (COP).

Buitenunit

Sommige warmtepompen hebben een buitenunit nodig. Dit is belangrijk voor je keuze, want er moet wel ruimte voor zijn. Ook maakt een buitenunit geluid. Daar zijn wettelijke regels voor waarmee je rekening moet houden. Moderne buitenunits produceren minder geluid. Let hier bij de aankoop dan ook goed op. Voor het plaatsen van een buitenunit of boren van een bron, kan een vergunning nodig zijn. Voorkom verrassingen en zoek dit van tevoren uit.

Keuze maken

Met een lijst van de verschillende mogelijkheden, heeft de werkgroep offertes aangevraagd. Het plaatsen van een warmtepomp is geen simpele klus en vraagt enig installatiewerk:

 • Het plaatsen van de warmtepomp (binnen en/of buiten)
 • Aanpassen van de cv-installatie
 • En vaak aanpassingen in de meterkast. Een bron boren vlak bij de warmtepomp is een aparte klus. Alleen gespecialiseerde bedrijven mogen dit doen. Dit betekent ook extra kosten. De bron heeft een zeer lange garantie. De warmtepomp zelf staat binnen, en heeft een lange levensduur.

Wat kost het?

Belangrijk voor je keuze zijn natuurlijk de kosten die je voor de overstap moet maken. Dit hangt van meerdere dingen af:

 • Het type warmtepomp waarvoor je kiest
 • Hoe goed de isolatie van je woning is
 • Of het systeem dat je hebt aanpassingen nodig heeft
 • Of aanpassingen in de meterkast nodig zijn

Gemiddeld beginnen de kosten ongeveer bij € 8.000. In de tabel  zie je per type pomp de gemiddelde kosten. De exacte kosten zijn afhankelijk van jouw wensen en woonsituatie.

Beter advies en hulp

In het proefproject van de werkgroep laten zeven personen deze zomer een warmtepomp installeren.
Zij kozen voor deze types:

 • 5 personen: water/water warmtepomp met bron
 • 1 persoon: lucht/water warmtepomp
 • 1 persoon: een hybride installatie

De zeven deelnemers gaan hun ervaringen bijhouden. Daarmee kan de werkgroep jou straks beter advies en ondersteuning geven, als je ook wilt overstappen naar een warmtepomp.

TIP

Geef warmte de ruimte! Maak zo goed mogelijk gebruik van de warmte in je huis en stook niet onnodig. Houd radiatoren vrij van stof én zorg dat de warmte goed over de ruimte kan verdelen. Hang er dus geen gordijnen voor en plaats ook geen meubels voor de radiatoren. Besparing: 30 kuub gas / 45 euro per jaar.

In deze factsheets lees je alles over wat er komt kijken bij een warmtenet, waterpomp en waterstof

Verwarmen met een warmtenet? – In deze factsheet lees je alles over wat er komt kijken bij een warmtenet.

Verwarmen met waterstof? In deze factsheet lees je alles wat er komt kijken bij verwarmen met waterstof.

Verwarmen met een warmtepomp? In deze factsheet lees je alles over wat er komt kijken bij een warmtepomp.