Aardgasvrij

Doe mee

Inductiekoken: krijg tot 300 euro vergoed

Koken op inductie is efficiënt en milieubewust. De gemeente vindt het belangrijk om goede keuzes te maken, voor het milieu en een schonere toekomst. We helpen je daar graag bij. Als je nu overstapt op inductiekoken, krijg je tot wel 300 euro vergoed via de duurzaamheidssubsidie van de gemeente Zoeterwoude. In dit artikel lees je alles over de overstap!

Met een inductiekookplaat heb je geen gas meer nodig om te koken. Een inductiekookplaat werkt namelijk op stroom. De pan wordt opgewarmd met magnetische energie, zo wordt alleen de pan warm en niet de kookplaat. Dit is zuiniger en ook nog veiliger dan koken op gas. Koken op inductie is onderdeel van de stappen die nodig zijn om in de toekomst aardgasvrij te wonen.

Is je keuken binnenkort aan vervanging toe of zie je het voordeel van elektrisch koken in? Dan is het een goed moment om op inductiekoken over te stappen.

Waarom op inductie koken? 

  1. Energie-efficiëntie: inductiekoken verwarmt direct de pan, dus er gaat weinig energie verloren. Dat betekent sneller koken en minder energiegebruik.
  2. Veiligheid: omdat alleen de pan heet wordt, is inductiekoken veiliger. Dat is natuurlijk ideaal met kinderen in de keuken.
  3. Milieuvriendelijkheid: inductiekoken veroorzaakt geen schadelijke dampen. Dit helpt de lucht schoon te houden en vermindert vervuiling in je woning. Als je ook nog eens zonnepanelen hebt, kook je op duurzame opgewekte stroom.
  4. Nauwkeurige controle: met inductie kun je de temperatuur precies regelen. Het geeft meer controle tijdens het bereiden van maaltijden.

Inductiekookplaten in veel soorten en maten

Er zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld inbouw- en vrijstaande inductiekookplaten en zelfs inductiefornuizen. Kies vooral wat het beste past bij jouw keuken en leefsituatie. Bovendien bieden moderne inductiekookplaten veel verschillende functies. Zoals wok-kuilen, geïntegreerde afzuiging en flexibele zones waarmee je zowel kleine als grote pannen kunt gebruiken voor het bereiden van maaltijden. Handig, want zo kun je koken op een manier die perfect past bij jouw behoeften.

Inductiekookplaten kunnen sterk van elkaar verschillen in vermogen. Kookplaten met een laag vermogen hebben een standaard stekker. Deze kun je gewoon aansluiten op een bestaand stopcontact en meteen gebruiken. Ben je iemand die graag uitgebreid kookt, dan is een krachtige inductiekookplaat met veel vermogen een logische keuze. Maar bedenk wel dat hiervoor meestal aanpassingen aan de woning nodig zijn.

Wat kost een inductiekookplaat?  

De kosten voor het aanschaffen van een kookplaat of fornuis variëren sterk. De kosten hangen onder andere af van de specificaties en het vermogen. Voor een bedrag van tussen de 400,- en 600,- euro heb je een degelijk apparaat dat voor de meeste gebruikers voldoende is.

Subsidie Zoeterwoude inductiekooktoestel

Vanuit de gemeente kun je een subsidie krijgen voor de aanschaf van een inductiekooktoestel. De gemeentelijke duurzaamheidssubsidie vergoedt 50% van de aanschafprijs met een maximale vergoeding van 300 euro. Je vraagt de subsidie eenvoudig zelf aan via de website van de omgevingsdienst: Aanvraag duurzaamheidssubsidie (e-inwoner.nl).

Volg daarvoor de volgende stappen:

  1. Kijk in artikel 3 en bijlage 1 van de Verordening Duurzaamheidssubsidie Zoeterwoude 2024 of de maatregel(en) voldoen aan de (specifieke) voorwaarden.
  2. Schaf de maatregel(en) aan en voer deze uit of laat de maatregel(en) uitvoeren
  3. Vraag de subsidie binnen zes maanden na het uitvoeren van de maatregel(en) aan.
  4. Wanneer de aanvraag niet compleet is, krijg je een ‘verzoek aanvullende informatie’. Je krijgt in dit geval vier weken de tijd de gegevens aan te leveren voordat de aanvraag buiten behandeling wordt gesteld.
  5. Binnen acht weken na ontvangst van de volledige aanvraag ontvang je de vaststelling waarin staat of de aanvraag is goedgekeurd of afgewezen, en eventueel wat de hoogte is van de subsidie.
  6. Betaling vindt binnen zes weken na vaststelling plaats.

Aanpassingen aan de Woning? 

Het is slim om een elektricien te vragen of je huidige elektriciteitssysteem goed werkt met de gewenste nieuwe inductiekookplaat. Een elektricien kan ook advies geven over eventuele veranderingen in de bedrading die nodig kunnen zijn. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat alles veilig en goed wordt geïnstalleerd.

Voor een kookplaat met een hoog vermogen heb je een zware elektriciteitsaansluiting nodig. Deze kookplaten sluit je aan met een speciale Perilex-stekker. Hier is een zogenoemde 3-fase aansluiting (3x 25 ampère) voor nodig. Of jouw woning een 3-fase aansluiting heeft, kun je terugvinden op de factuur van de energieleverancier. Als je woning niet beschikt over zo’n aansluiting en je wilt wel een inductiekookplaat met een hoog vermogen, dan zal je de woning moeten aanpassen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 1500 euro.

Deze aanpassingen zorgen ervoor dat je huis niet alleen geschikt is voor inductiekoken, maar ook voor mogelijke toekomstige behoeften zoals zonnepanelen of het opladen van een elektrische auto. Zo ben je helemaal klaar voor de toekomst.

Vul onderstaand contactformulier in om op de hoogte te blijven.