Energie

10 tips voor energie besparen

Je hoeft niet altijd groots te investeren om te besparen op je energie- en gasrekening.  Met kleine aanpassingen kun je al gauw enkele honderden euro’s per jaar besparen. Niet alleen in de donkere wintermaanden, maar het hele jaar door! 

Elektriciteitsgebruik van lampen hebben tot 99% invloed op het milieu. De productie van lampen zorgt ook voor milieuvervuiling maar veel minder dan de productie van elektriciteit. Naast CO2 komen er ok veel andere vervuilende stoffen vrij zoals zwaveldioxide, stikstofdioxide en kwik. Het loont dan ook de moeite om (kerst)verlichting te vervangen door ledverlichting en zuinig om te gaan met elektriciteit. Voor jezelf en voor je leefomgeving! (bron: milieucentraal)

10 tips simpele tips!

Tip 1: Ledverlichting

95% besparen? Vervang je kerstverlichting door ledverlichting met een timer. De aanschafprijs is misschien iets hoger dan gewone verlichting, maar dat verdien je snel terug op je energierekening!

Tip 2: Licht uit

Overdag: Zon en wolken -en dus licht en donker- wisselen elkaar regelmatig af in de najaars- en wintermaanden. Schijnt de zon even? Doe dan gelijk je lichten uit. Daarmee bespaar je heel wat stroom.
Kerstverlichting: Heb je voor de kerst ook buitenverlichting? Kies dan voor verlichting met een timer. Zo branden de lichtjes niet de hele nacht, waardoor je veel stroom, vaak in de vorm van batterijen!, bespaart.

Tip 3: Transformator? Stekker eruit

Verlichting met een transformator verbruikt voortdurend stroom, ook als de lichten niet branden. Trek dan ook de stekker eruit als je de verlichting niet aan hebt. Zet ook apparaten altijd volledig uit en laat ze niet in de stand by modus staan. Daarmee voorkom je sluipverbruik.

Tip 4: Blijf spaarzaam verlichten

Heb je al je lampen vervangen door ledlampen? Maak dan nog steeds gebruik van bovenstaande tips. Een veel voorkomende valkuil is dat je ledlampen makkelijker laat branden omdat deze minder energie verbruiken. Daarmee doe je je investering teniet en maak je niet optimaal gebruik van de besparingsmogelijkheden.

Tip 5: Verwarm en verlicht selectief

240 euro besparen: Verwarm en verlicht alleen die ruimte waar je je bevindt. Sluit ook gordijnen en deuren sluit om maximaal te besparen.

Tip 6: Verwarming één graadje lager

90 euro besparen: Zet je verwarming een graadje lager. Toch een beetje fris? Doe dan eerst een extra vest of trui aan voordat je je verwarming hoger zet.

Tip 7: Efficiënt verwarmen

Zorg dat de radiatoren vrij staan en niet worden geblokkeerd door meubels of gordijnen. Daardoor kan de warme lucht vrij circuleren en wordt er minder snel bij verwarmd. Schijnt de zon? Doe je gordijnen dan zo veel mogelijk open zodat de ruimtes worden verwarmd door de zon! Maak ook gebruik van radiatorfolie. Dit is een kleine investering maar per vierkante meter bespaar je zomaar 10 kuub gas! Klik en lees hoe je radiatorfolie bevestigt.

Tip 8: Verwarming op 15 graden

160 euro besparen: een kerstdiner, avondje sporten of overdag niet thuis? Zet je verwarming op 15 graden.
100 euro besparen: zet je verwarming ’s nachts op 15 graden!
20 euro extra besparen? Verlaag de temperatuur al een uur voordat je naar bed gaat. De ruimtes blijven nog lang warm.

Tip 9: verwarm je kookwater elektrisch

Gas is duurder en minder efficient dan elektriciteit. Kook je nog op gas, verwarm je kookwater dan eerst in een elektrische waterkoker. Als je iets eerder begint met koken, giet je het hete water op je groenten, aardappelen, rijst, eieren etc. en laat je het met een gesloten deksel 20 minuten staan zonder verder te verwarmen met gas. Je zult zien dat je voedsel dan gaar is!

Tip 10: Stel je cv-ketel optimaal in

De aanvoertemperatuur van CV-ketels staan vaak te hoog ingesteld. Kijk eens hoe jouw ketel is ingesteld. Staat je ketel op 80 graden ingesteld? Probeer dan in stappen van 10 graden deze temperatuur te verlagen. Probeer eens een weekje 70 graden. Wanneer je wooncomfort nog steeds goed is, probeer dan nog een stapje lager en zoek naar jouw optimale comfort-temperatuur. Houd er wel rekening mee dat het iets langer duurt voordat de ruimtes de gewenste warmte hebben.

HR-ketels werken bij temperaturen boven de 60 graden niet meer optimaal en halen dan ook niet meer het verhoogde rendement. Controleer dit dus.

Klik hier voor meer informatie over instellen cv-ketels!