Aardgasvrij

Verduurzamen VvE’s in Zoeterwoude

Ben je bestuurder of lid van een VvE in Zoeterwoude en wil je iets doen aan het verduurzamen van jullie pand? De gemeente denkt graag met jullie mee! We zoeken daarom contact met VvE’s in Zoeterwoude zodat we een inventarisatie kunnen maken van basisgegevens en samen kunnen werken.

De gemeente Zoeterwoude is druk bezig met het isoleren en aardgasvrij maken van woningen, als deel van de bredere energietransitie. In de wijk Rijndijk voert de gemeente op dit moment concrete plannen uit.

Andere aanpak nodig

Voor het verduurzamen van gebouwen met een VvE, is een net iets andere aanpak nodig dan een reguliere en grondgebonden woning met één eigenaar. Dit heeft onder andere te maken met het type pand (bij VvE’s vaak grootschalig met veel gedeelte ruimtes) en het verschil in besluitvorming: bij VvE’s afhankelijk van de ALV. Tot nu toe is dit nog niet structureel opgepakt binnen de gemeente, maar daar komt nu verandering in.

De gemeente Zoeterwoude is door middel van publieke databronnen bezig met een inventarisatie om basisgegevens in kaart te brengen per VvE. Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel VvE’s zijn er?
  • Wat is het bouwjaar per pand?
  • Wat is de energiebehoefte per pand?

In aanvulling daarop, en om wat meer gevoel te krijgen bij de context, is de gemeente ook op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:

  • Welke verduurzamingsplannen zijn al succesvol uitgevoerd per VvE?
  • Welke duurzaamheidsthema’s maken deel uit van het MJOP per VvE?
  • Aan welk type ondersteuning vanuit de gemeente zou behoefte zijn?

Hiervoor probeert de gemeente in contact te komen met VvE besturen of actief betrokken VvE-leden die mee willen denken. Dit onderzoek is hopelijk het startpunt van een samenwerking tussen de gemeente en VvE’s.

Interesse of meer informatie?

Neem dan contact op met Annebel Laukens via: a.laukens@zoeterwoude.nl.

 

Waarom het verduurzamen van VvE’s ingewikkeld lijkt, lees je onder andere in onderstaande artikelen: