Aardgasvrij

Peter gaat GOED! Wat doe jij?

Peter woont in Zoeterwoude-Dorp. In de Transitievisie Warmte is vastgelegd dat er verschillende warmtetechnieken mogelijk zijn voor aardgasvrij wonen in de toekomst. Dit betekent dat delen van deze wijk geschikt zijn voor een gezamenlijk warmtenet, maar dat ook individuele oplossingen mogelijk zijn. Peter is bezig zijn woning geschikt te maken voor aardgasvrij wonen en deelt zijn keuzes en ervaringen met ons.

‘Een groepje mensen, actief in Groener Zoeterwoude, willen aardgasvrij gaan wonen. Ik werd gevraagd om mee te doen en dat sprak me wel aan,’ start Peter het gesprek. ‘Ik heb mijn hele leven gewerkt in de koel- en verwarmingsindustrie, dus wat dat betreft ligt dit onderwerp in het verlengde van mijn kennis en interesse.

Energie was jarenlang relatief goedkoop. Daardoor hebben we ingesleten gedrag ontwikkeld en hadden we minder aandacht voor bezuinigen op ons verbruik en dus klimaat. De energietransitie verliep dan ook traag. Dat verandert nu. Overstappen naar een warmtepomp is een grote investering. Er zijn verschillende keuzes mogelijk om te verwarmen met een warmtepomp. Wij hebben gekozen voor een water/water warmtepomp met bron. Voordat je overstapt, moet je ook echt eerst andere zaken in je woning op orde hebben,’ benadrukt Peter.

Verbeteren woningisolatie

De woning van Peter is gebouwd in 1990. De aanwezige woningisolatie leverde een mager energielabel D op. Een jaar of drie geleden besloot Peter de woning te verduurzamen met als doel over te stappen naar verwarmen met een warmtepomp. De eerste stap die ik nam was het verbeteren van de woningisolatie en daarmee het warmteverlies beperken. Ik ontdekte verschillende kieren waarvoor alleen een plankje was geplaatst. Door dit aan te pakken, realiseerde ik al een flinke gasbesparing. De vloerverwarming hebben we vernieuwd en er staat nog een extra vloerisolatie op de planning. Verder hebben we alle ruiten vervangen door HR++ ruiten.

Ventilatie

De volgende stap is ventilatie. De ideale luchtvochtigheid in huis is 40-60%. Is de luchtvochtigheid hoger, dan heb je meer energie nodig om het warm te krijgen, te lage luchtvochtigheid geeft andere problemen. Te veel vocht is ook niet  goed voor een gezond woonklimaat. Dus is ventilatie belangrijk. Gericht en effectief ventileren is dus goed voor je gezondheid én je portemonnee.

Samen aan de slag

Door met elkaar aan de slag te gaan met verduurzamen, kun je flink besparen op je kosten. Maar het levert ook andere leuke dingen op waarmee we onze kennis vergroten. Zo zijn we met elkaar naar een bedrijf van boortechnieken geweest. Dat geeft veel nieuwe informatie. Ook is de keus om met een heel woonblok gezamenlijk van het gas af te gaan besproken en toegelicht. Bijvoorbeeld in welke mate een gezamenlijke investering staat tegenover het voordeel van een individuele aanpak.

Het mooie is, dat er in de wijk al andere bewoners zijn die willen volgen, en wij gaan onze ervaringen met hun delen.’

Ook aan de slag?

Wil jij ook je woning voorbereiden op aardgasvrij wonen en wil je graag leren van de kennis en ervaringen van buurtgenoten? Neem dan contact op met de deskundige energieambassadeurs van Zoeterwoude Duurzaam 2030. Zij helpen je graag! Kijk op de website duurzaambouwloket.nl voor meer informatie.