Zoeterwoude groen en gezond

Tip

Hoe leg je een kleine moestuin aan?

Eten uit je eigen tuin is leuk en lekker. Met de kant en klare vierkante meter bakken is moestuinieren ook nog eens heel makkelijk geworden. In een middag leg je een mini-moestuintje aan, en al een paar weken later kun je de eerste groenten oogsten. Heb je geen tuin maar wel een balkon of terras? Ook dan is moestuinieren in een bak heel goed mogelijk.

In elk tuincentrum zijn bouwpakketten verkrijgbaar om een (ruime) vierkante meter moestuin te starten. Wanneer je weinig ruimte hebt, zijn er tegenwoordig zelfs hele mooie verticale bakken. Bouwpakketten zijn makkelijk, handig en relatief goedkoop. Maar je kunt ook heel eenvoudig van afvalhout zelf een bak in elkaar zetten of de tegels die je eventueel uit je tuin verwijderd hergebruiken als opstaand randje rondom je mini-tuinje (zie voorbeeldfoto rechtsonder).
Zo bespaar je geld én door hergebruik van afval produceer je geen nieuw afval!

Er wordt altijd gesproken over een vierkante meter, maar dat is niet voor iedere tuin een handig formaat. Kijk welke grootte en vorm in jouw tuin het beste past. Misschien is een bak van 150 x 60 cm veel handiger! Dat is nóg een voordeel als je zelf je bak maakt, je kunt iedere gewenste maat realiseren. Gebruik voor een balkon of terras een wat hogere bak (40 cm) zodat er later voldoende ruimte is voor de wortels van de planten.

Aan de slag!
Zorg dat je bak stevig staat verankerd door in de hoeken de bak te bevestigen aan een paaltje die een stuk de grond ingaat. Vul je bak met goede tuinaarde of liever nog, 50% tuinaarde en 50% compost. Dan geef je je plantjes gelijk een goede start met voldoende voedingsstoffen. Goede tuinaarde kost wat meer, maar dat verdien je snel terug. Goede tuinaarde bevat meer voedingsstoffen en droogt minder snel uit. Gebruik liever geen potgrond, hierin is veen/turf verwerkt. Vooral biologische merken en cocopeat kokosvezel bevatten geen veen. (klik en lees waarom veen niet duurzaam is). Kokosvezelaarde bevat onvoldoende voedingsstoffen, vul dit dus altijd voor minimaal 50% aan met compost.

Wat kun je in het najaar zaaien of planten?
Wanneer de herfst en winter hun intrede doen, kun je officieel niet zo heel veel meer zaaien. Wel is het de ideale periode om knoflook te telen. Dit is heel makkelijk en erg leuk. Koop bij voorkeur biologische knoflook bij een tuincentrum of online. Knoflook van supermarkten zijn vaak bewerkt om het uitlopen te vertragen.

En natuurlijk kun je nu een zaaiplan maken voor het volgende seizoen. Als je slim zaait kun je bijna het hele jaar van je moestuin oogsten. Via de link vind je een overzicht wat je per maand kunt zaaien: zaaikalender

TIP: denk ook aan eetbare bloemen zoals afrikaantjes, viooltjes en oostindische kers tussen je groenten en kruiden. Dan ziet jouw salade er straks extra zomers uit!