Minder voedsel verspillen
Per jaar verdwijnt er ruim 34 kilo eten in de afvalbak. Alles bij elkaar opgeteld is dat zo’n 590 miljoen kilo eten per jaar!
Met een paar simpele tips kan je gelukkig al heel veel doen om voedselverspilling tegen te gaan.
- Check wat je nog in huis hebt, en maak voor je boodschappen doet een boodschappenlijstje. Dan koop je geen producten die niet in een recept passen of waar je eigenlijk nog geen plan voor hebt.
- Koop niet meer dan je nodig hebt. Bijna de helft van de consumenten koopt liever te veel dan te weinig, uit angst om niet genoeg in huis te hebben. Neem alleen aanbiedingen of voordeelverpakkingen als je zeker weet dat die ook op tijd opgaan.
- Let op de houdbaarheidsdatum en maak verse producten op tijd op. Leg het eten dat het eerst bederft voorin in de koelkast. Dan onthoud je wat het eerst op moet.
- Koop verse producten het liefst niet een week vooruit, maar doe zulke boodschappen meerdere keren per week.
- Vervoer kwetsbare etenswaren voorzichtig. Zonder beschadigingen bederven ze minder snel.
- Milieu Centraal heeft de ‘Verspillingsvrije Coach’: een app met meer tips om minder eten weg te hoeven gooien.