Tip

Minder voedsel verspillen

Per jaar verdwijnt er ruim 34 kilo eten in de afvalbak. Alles bij elkaar opgeteld is dat zo’n 590 miljoen kilo eten per jaar!

Met een paar simpele tips kan je gelukkig al heel veel doen om voedselverspilling tegen te gaan.

  1. Check wat je nog in huis hebt, en maak voor je boodschappen doet een boodschappenlijstje. Dan koop je geen producten die niet in een recept passen of waar je eigenlijk nog geen plan voor hebt.
  2. Koop niet meer dan je nodig hebt. Bijna de helft van de consumenten koopt liever te veel dan te weinig, uit angst om niet genoeg in huis te hebben. Neem alleen aanbiedingen of voordeelverpakkingen als je zeker weet dat die ook op tijd opgaan.
  3. Let op de houdbaarheidsdatum en maak verse producten op tijd op. Leg het eten dat het eerst bederft voorin in de koelkast. Dan onthoud je wat het eerst op moet.
  4. Koop verse producten het liefst niet een week vooruit, maar doe zulke boodschappen meerdere keren per week.
  5. Vervoer kwetsbare etenswaren voorzichtig. Zonder beschadigingen bederven ze minder snel.
  6. Milieu Centraal heeft de ‘Verspillingsvrije Coach’: een app met meer tips om minder eten weg te hoeven gooien.

Verspilling zuivel

In Nederlandse huishoudens wordt jaarlijks gemiddeld 45,5 liter vloeibaar voedsel per persoon onnodig weggegooid. Daarvan valt ongeveer 14 liter onder de categorie zuivel. Dit maakt zuivel één van de meest verspilde producten in Nederland.

Vaak blijft er nog wat achter als je een pak vla of yoghurt uitschenkt. Om dat te voorkomen zijn drankenkartons voorzien van vouwlijnen. Als je je pak vla of yoghurt goed opvouwt, haal je het laatste beetje er tot de laatste druppel uit. Door het pak op de juiste manier te vouwen, kun je er wel 10% meer yoghurt of vla uit halen. Dat kan wel een half bakje vol zijn!

Meer informatie?

Ga naar de website http://www.zuivelpak.nl/recycling.