Van het gas af

Burgemeester van Trigt over energietransitie

Zoeterwoude is een weidse en groene gemeente en dat willen wij natuurlijk zo houden. Onze strategie voor Zoeterwoude is om alles zo groen mogelijk te houden. Windmolens en zonneparken willen we zo veel mogelijk langs snelwegen te plaatsen. Ik ben erg blij dat de gemeente dit als uitganspunt neemt. Een ander onderdeel van de energietransitie is verwarmen met restwarmte. Hier zijn we intensief mee bezig. Verwarmen met restwarmte biedt veel kansen om de Co2 uitstoot terug te dringen. Het project Rijndijk Van Gas Los is hier een mooi voorbeeld van.

Alleen samen kunnen we dit aanpakken

De energietransitie heeft gevolgen voor iedereen en alleen samen kunnen dit aanpakken. We werken dan ook regionaal aan verschillende projecten die onderdeel zijn van de energietransitie. Belangrijke en lastige vraagstukken die ons allemaal bezig houden zijn: Gaan we voor voor wind- en zonenergie? Waar komen windmolens en/of zonneparken te staan? Iedereen is zuinig op de ruimte. Tegelijkertijd is iedereen  zich bewust van het feit dat we deze vraagstukken met elkaar moeten oplossen.

Bewoners betrekken

De bewoners van Zoeterwoude zijn betrokkenheid en enthousiast om hun steentje bij te dragen aan projecten. Je wilt uiteindelijk toch een plan hebben waar zo veel mogelijk mensen een goed gevoel bij hebben. Het is heel mooi om te zien dat zij zo goed meedenken de krachten bundelen.

Energiebesparing eigen woning

In mijn eigen woning houd ik ook rekening met energiebesparing. We proberen in onze woning waar dat mogelijk is duurzame keuzes te maken. Vragen die bij ons spelen bij het maken van een duurzame keuze zijn: gaan we op gas koken of op kiezen we voor een duurzame variant zoals elektriciteit. Isoleren we de vloer en is het nog wel verstandig om te kiezen voor een gashaard? Tien jaar geleden stonden we nog niet zo stil bij deze vragen, maar dat is nu voor de meeste mensen waarschijnlijk wel anders.

Gasloos Rijndijk

Ik ben mij goed bewust van het feit dat dit een lastige keuze is voor velen. Het financiële plaatje is natuurlijk ook belangrijk. Ik merk dat steeds meer mensen stil staan bij deze keuze en zich verdiepen in de verschillende mogelijkheden om van het gas af te gaan. Dat is mooi om te ervaren.