Aardgasvrij

In gesprek met de nieuwe burgemeester van Zoeterwoude: Fred van Trigt

U bent sinds kort burgemeester van Zoeterwoude. De energietransitie is een groot thema, bent u hier al goed over geïnformeerd?  

Voordat ik werd benoemd tot burgemeester van Zoeterwoude was ik werkzaam als wethouder in de gemeente Hillegom en lid van Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland. De energietransitie is mij dus zeker bekend. Zoeterwoude is een weidse en groene gemeente en dat willen wij natuurlijk zo houden. Onze strategie voor Zoeterwoude is om alles zo groen mogelijk te houden. Windmolens en zonneparken willen we zo veel mogelijk langs snelwegen te plaatsen. Ik ben erg blij dat de gemeente dit als uitganspunt neemt.

Een ander onderdeel van de energietransitie is verwarmen met restwarmte. Hier zijn we intensief mee bezig. Verwarmen met restwarmte biedt veel kansen om de Co2 uitstoot terug te dringen. Het project Rijndijk Van Gas Los is hier een mooi voorbeeld van.

Heeft u al ervaring met soortgelijke projecten? 

De energietransitie heeft gevolgen voor iedereen en alleen samen kunnen dit aanpakken. We werken dan ook regionaal aan verschillende projecten die onderdeel zijn van de energietransitie. Belangrijke en lastige vraagstukken die ons allemaal bezig houden zijn: Gaan we voor voor wind- en zonenergie? Waar komen windmolens en/of zonneparken te staan? Iedereen is zuinig op de ruimte. Tegelijkertijd is iedereen  zich bewust van het feit dat we deze vraagstukken met elkaar moeten oplossen.

We hebben een werkgroep met bewoners die meedenken over Rijndijk Van Gas Los. Waarom vindt u het belangrijk om bewoners te betrekken bij projecten? 

Wat ik heb ervaren in mijn nog korte tijd als burgemeester is de betrokkenheid van inwoners en het enthousiasme om hun steentje bij te dragen aan projecten. Je wilt uiteindelijk toch een plan hebben waar zo veel mogelijk mensen een goed gevoel bij hebben. Het is heel mooi om te zien dat zij zo goed meedenken de krachten bundelen.

Binnenkort verhuist u naar Zoeterwoude, houdt u in uw nieuwe woning ook rekening met energiebesparing?  

Daar houden we zeker rekening mee. We proberen in onze nieuwe woning waar dat mogelijk is duurzame keuzes te maken. Vragen die bij ons spelen bij het maken van een duurzame keuze zijn: Gaan we op gas koken of op kiezen we voor een duurzame variant zoals elektriciteit. Isoleren we de vloer en is het nog wel verstandig om te kiezen voor een gashaard? Tien jaar geleden stonden we nog niet zo stil bij deze vragen, maar dat is nu voor de meeste mensen waarschijnlijk wel anders.

We werken aan de gasloos Rijndijk, bent u zelf al bezig met deze (lastige) keuze? 

Ik ben zeker bezig met de keuze en ben mij dan ook goed bewust van het feit dat dit een lastige keuze is voor velen. Het financiële plaatje is natuurlijk ook belangrijk. Ik merk dat steeds meer mensen stil staan bij deze keuze en zich verdiepen in de verschillende mogelijkheden om van het gas af te gaan. Dat is mooi om te ervaren.