Zoeterwoude groen en gezond

Hou houd je je huis een beetje koel?

De afgelopen jaren hebben we steeds meer te maken met hete en droge weken. Hoe houd je je huis een beetje koel bij deze hoge temperaturen? Een groen dak bijvoorbeeld scheelt al gauw 2 tot 4 graden in huis. We geven je enkele duurzame tips.

Zonnescherm of rolluik dicht

Heb je een zonnescherm of rolluiken? Doe ze overdag naar beneden. Zonwering aan de buitenkant werkt het beste tegen hitte. Een goedkoop alternatief voor een zonnescherm of rolluik is een schaduwdoek. Dat is een drie- of rechthoekig doek dat je makkelijk met de hoeken vastmaakt aan een muur, boom, schutting of paal. Een parasol voor het raam helpt ook. Mochten dit geen mogelijkheden sluit dan gordijnen, rolgordijnen, lamellen of shutters, dat houdt de zon buiten

Lucht je huis ’s ochtends en ’s avonds

s Ochtends en ’s avonds is het een stuk koeler buiten. Zet daarom ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo waait het lekker door. Zet ’s nachts ventilatieroosters open of ramen op een kier. Zo blijft er frisse lucht binnen komen. Houd wel rekening met inbrekers! Heeft je huis mechanische ventilatie? Zet overdag de ventilatieroosters aan de zonkant dicht en aan de koele schaduwkant open.

Maak je dak groen

Een groen dak zorgt voor isolatie. In de zomer warmt een groen dak minder. Bovendien kan een groen dak hittestress en wateroverlast voorkomen. Een groen dak is overigens geen vervanging van goede dakisolatie. Maar het scheelt al gauw 2 tot 4 graden in huis. Een groen dak kun je ook goed combineren met zonnepanelen.

Plant meer groen in je tuin

Met natuurlijke beschutting kun je zorgen voor een koeler huis. Een boom voor of achter je huis biedt bijvoorbeeld schaduw. Een boom houdt je huis ’s zomers koel en laat in de winter het zonlicht door. Bijvoorbeeld leibomen voor het raam. Maak je tuin ook groener, beplanting zorgt voor een koelere tuin. Tegels en bestrating houden hitte lang vast.

Isoleer je huis goed

In de winter bespaar je energie en geld met goede isolatie van je woning. Maar in de zomer zorgt isolatie juist voor koelte. Met dakisolatie, muurisolatie en HR++ glas houd je de hitte buiten. Extra tip: combineer HR++ glas op het zuiden altijd met goede zonwering. Zo warmt het huis nog minder snel op. Omdat HR++ glas niet voor iedereen een optie is, kan zonwerende folie worden gebruikt om de hitte uit huis te houden.

Gebruik zo min mogelijk apparaten

Apparaten warmen je huis op bij gebruik. Zoals lampen, stofzuiger, televisie, oven en laptop. Zet ze daarom uit als het even kan. Maak bijvoorbeeld een maaltijdsalade in plaats van een ovenschotel en zet tijdens het koken de afzuigkap aan. Dat scheelt al snel een graadje. Hang je was lekker buiten, niet in de droger.

Ventilator

Met een ventilator of airco ban je hitte uit huis. Een ventilator gebruikt meestal niet zo veel stroom. Maar een airco wel. Die is daarom vaak een stuk duurder in gebruik en niet bepaald duurzaam. Zeker als je nog geen zonnepanelen hebt, is een airco een behoorlijk kostenpost. Maak je eigen goedkope en energiezuinige airco: zet een bak ijs of een fles met ijskoud water voor je ventilator. De ventilator koelt op deze manier de lucht. Dit zorgt voor een heerlijk frisse luchtstroom. Haal wel eerst het stof van je ventilator! Stof kan namelijk brand veroorzaken.