Zoeterwoude groen en gezond

Doe mee

Help de wilde bijen in Zoeterwoude!

Er zijn steeds minder wilde bijen. Zoeterwoude is weids en groen, daar zijn we trots op, maar de bij heeft het moeilijk. De wilde bijen zijn voor hun voortbestaan in Zoeterwoude afhankelijk van voedsel in particuliere tuinen en openbare ruimten. Lees wat de gemeente en bewoners van Zoeterwoude al doen en wat jij zelf kunt doen om de bij een handje te helpen!

Help onze wijkbij!

Vanaf 20 mei, wereldbijendag, start in Zuid-Holland de campagne: Help onze wijkbij! Elke wijk in Zuid-Holland heeft een van 15 geselecteerde wilde bijen gekregen om voor te zorgen. Op de kaart van Zuid-Holland zie je welke wilde bij dat is en hoe je deze kan helpen. Zo leer je welke planten jouw wijkbij graag bezoekt en hoe ze graag nestelt. Door dit samen met je buren te doen, vorm je een bijenlandschap met voldoende voedsel én nestplekken voor de wijkbij. De provincie wil met alle gemeenten en Zuid-Hollanders toewerken naar een aaneengesloten bloemrijk Zuid-Hollands bijenlandschap in 2030.

Wil je meedoen of meer info? Kijk op de campagnesite!

Doe mee met Bijpoort-Weipoort

In het project Bijenlandschap is Zoeterwoude verdeeld in een aantal wilde bijengebieden. Dit zijn: Zoeterwoude-dorp, Grote Polder, Westeinde, Zuidbuurt, Geerpolder, Gelderswoude en Weipoort. ”Bijenpoort-Weipoort” focust op het buitengebied.

De Weipoort is een belangrijke verbindingszone voor wilde bijen tussen de Noord-Aa en het natuurgebied de Elfenbaan langs de N11. Al prachtige bloemrijke tuinen kent Weipoort, maar we kijken waar meer kansen liggen om de wilde bijen te helpen met bloemen en nestplaatsen.

Sluit je aan! Mail naar bijpoortzoeterwoude@gmail.com en vermeld je naam en telefoonnummer.

Groene Cirkel Bijenlandschap

Zoeterwoude en vijftien andere gemeenten werken vanuit Groene Cirkel Bijenlandschap samen aan een bijvriendelijk landschap. En dat werkt! In de eerste drie jaar steeg het aantal soorten met 34%.

Ook bedrijven, natuur- en maatschappelijke organisaties, agrariërs, provincie en de wetenschap helpen mee om het netwerk van bloemrijke bermen, oevers, terreinen, parken en tuinen te vergroten. Heineken en BIZ Grote Polder zijn in Zoeterwoude echte bijen hotspots! Ook het westelijke deel van de Elfenbaan is succesvol. Na de natuurvriendelijke herinrichting groeide in 2021 het aantal bijensoorten van zeven naar zeventien. Dit belooft wat voor de toekomst!

De gemeente zorgt voor bloemrijkere bermen en maaien nog maar twee keer per jaar, na de bloei. Zo kunnen de planten zichzelf uitzaaien voor de volgende bloeiperiode. Dit beeld is misschien even wennen, maar in gladgeschoren gazons overleven insecten niet.

Wordt ook een bloemrijke schakel

Tuinen en balkons zijn belangrijke schakels voor het bloemen netwerk. Ruim de helft van bebouwde gebieden is in gebruik bij particulieren. Daarmee kunnen we het netwerk dus echt vergroten. Help Groene Cirkel Bijenlandschap en vergroen dit voorjaar (een deel van) je tuin, balkon of bedrijventerrein.

Zet je in voor het bijenlandschap! Door ruimte voor bloemrijke plekken te maken, bollen te planten en rommelhoekjes te creëren in je tuin, helpen we de bij met voedsel en plekken om te schuilen en te overwinteren.

Plaats een insectenhotel!

Insectenhotels bieden schuilplaatsen voor bijen en andere insecten en een plek om te overwinteren. Je kunt ze overal kopen en plaatsen waar je wilt: aan de schutting, op een paal middenin je tuin of misschien heb je nog wel een origineler idee!
Nog leuker is het om je bijen- of insectenhotel zelf te bouwen! Vul de hotels met buisjes of holle stengels voor de bijen, hommels en wespen. Of maak het strobedje op voor oorwurmen. Er zijn geen regels aan verbonden, je kunt zowat alle herbruikbare materialen combineren om een spectaculair hotel te bouwen. Heel klein of heel groot, alles kan!