Energie besparen

Fleur gaat GOED! Wat doe jij?

Ondanks dat Fleur en haar man al best wel veel hebben gedaan in hun woning, vinden ze dat ze nog lang niet klaar zijn om aardgasvrij te wonen. Ze zijn begonnen met een zonneboiler. Daarna is het dak vervangen, hebben ze extra geïsoleerd, zonnepanelen geplaatst en sinds kort hebben ze een elektrische auto. Maar wat kan er nog meer?

Toen Fleur vorig jaar de brief ontving over de mogelijkheid om de teGOEDbon in te wisselen voor een energiescan besloot ze dan ook om dit te laten doen. Ze wilde graag weten wat ze nog meer kunnen doen naast alle maatregelen die ze tot nu toe al hebben genomen. Ze deelt graag haar ervaringen met andere inwoners.

Je hebt een energiescan laten doen, kan je vertellen wat dat is?

Klimaatroute heeft een rapport opgesteld op basis van gegevens van onze woning. Eerst hadden we telefonisch contact. Ze stelden vragen als: wat heb je al eventueel gedaan en wat zou je nog willen doen, de mogelijkheden op een rijtje gezet. De scan ontving ik later via de mail.

Hoe heb je het bezoek ervaren?

Het contact met Klimaatroute verliep goed. In mijn werk houd ik mij ook actief bezig met verduurzaming. Ik merk dat ik in gesprekken altijd let op onafhankelijk advies. Zijn ze betrouwbaar en kundig? Laatst stond er bijvoorbeeld iemand aan de deur van de buurtactie over zonnepanelen en ik kreeg geen goed beeld namens welke organisatie zij langs kwamen. Ik heb daar toen ook niet echt veel aandacht aan besteed. Bij de Klimaatroute had ik direct een goed gevoel. Vorig jaar kreeg ik een brief van de gemeente. Daar stond duidelijk alle informatie over de teGoedbon en de energiescan in. Daardoor wist ik dat Klimaatroute
betrouwbaar is. Dat was voor mij een reden om zelf contact op te nemen met Klimaatroute.

Jullie hebben al veel maatregelen genomen. Welke maatregelen gaan jullie nemen naar aanleiding van het advies van Klimaatroute?

Nog niet alle ramen zijn voorzien van dubbel glas. Daarnaast willen wij de voordeur en het kozijn vervangen omdat het bij Noorderwind niet kierdicht is.

Waarom beveel je inwoners aan om in gesprek te gaan met Klimaatroute?

Voor onze toekomst en toekomstige generaties! Iedereen is toch voor een gezondere leefomgeving? En ik vind dat energiebesparing daar ook bij hoort. Daarbij moeten we zuinig omgaan met de grondstoffen die hebben. Een energiescan met tips en adviezen is een eerste stap om te kijken naar wat je kan doen.

Wat raad jij mensen aan die hun woning willen verduurzamen, wat zijn jouw tips?

In het rapport van Klimaatroute krijg je een overzicht van maatregelen met tips. Mijn tip is om niet zomaar een maatregel uit te kiezen, maar het in zijn geheel te bekijken. Bedenk eerst voor jezelf wat je stip op de horizon is en daarna bepaal je met welke stappen je dat het beste kan bereiken.

Ook een energiescan?

Wil je ook een energiescan laten doen door Klimaatroute en heb je jouw teGOEDbon nog niet ingewisseld voor kleine energiebesparende maatregelen? Neem contact op met Klimaatroute voor een afspraak via  020 – 70094 38 of mail naar info@klimaatroute.nl.