Zoeterwoude groen en gezond

Doe mee

Doe mee aan de oevercheck!

Op 15 mei begint het zevende OEVERPLANTEN veldseizoen. OEVERPLANTEN is een onderzoek van Naturalis om de oevervegetatiekwaliteit in Nederland in kaart te brengen. Help mee! Tussen 15 mei en 15 september, kies oevers bij jou in de buurt en doe ‘oeverchecks’. Zo draag je bij aan nuttige kennis over de biodiversiteit van de oevers in Nederland.

In de afgelopen 6 jaar werden 3500 oevers beoordeeld en hun vegetatiekwaliteit op de kaart gezet. Toch blijven in Nederland nog steeds veel oevers te beoordelen!

Alle informatie die nodig is om een oevercheck te doen vind je op de OEVERPLANTEN-website www.mijnoeverplanten.nl: handleiding en hulpmiddelen om de 23 plantensoorten te leren kennen die als indicatorsoorten worden gebruikt. Je hoeft geen deskundige te zijn. Meedoen is nuttig maar ook leerzaam en leuk.

Interactieve kaart

Jouw bijdrage aan het OEVERPLANTEN onderzoek is te zien op de interactieve kaart. Tik op een gekleurd puntje op de kaart om een foto van de oever, de datum van de oevercheck en de lijst van de daar waargenomen soorten te zien. De gegevens van de afgelopen jaren en geselecteerde rapporten kun je van de website downloaden.

Citizen Science

Zo’n onderzoek met mensen samen heet ‘Citizen Science’. Deze manier van onderzoek wordt steeds vaker ingezet. Daarom wordt er ook onderzoek gedaan naar de positieve effecten van Citizen Science op deelnemers. Je kunt twee studenten enorm helpen bij hun onderzoek door hun vragenlijstenin te vullen.

Veel plezier langs de oevers!

Vragen? oeverplanten@gmail.com