Zoeterwoude groen en gezond

Actie

De luie tuinier! Beter voor je tuin én de dieren

Zin om je tuin winterklaar te maken? Niet doen! Laat alles juist lekker liggen.

Onderdruk de neiging tot opruimen en bespaar jezelf zo een hoop tijd en energie. Laat alles lekker liggen en afgestorven bloemstengels en zaadbollen staan. In de winter beschermt het blad je planten tegen eventuele vorst. Kleine dieren en insecten profiteren van de ‘rommel’ in je tuin. Het geeft ze beschutting en vogels vinden er voedsel in de wintermaanden. Tijdens de winter verteert het blad langzaam tot humus, waardoor het in het voorjaar een voedingsbron voor je planten is.

Snoei pas in het voorjaar

Laat uitgebloeide bloemstengels, zaadbollen en siergrassen staan tot in het voorjaar. Bij vorst levert het mooie plaatjes op en in de holle stengels en tussen de pollen gras overwinteren veel kleine dieren, zoals het lieveheersbeestje. Ook de plant zelf komt de winter makkelijker door als er niet wordt gesnoeid. Laat ook het schoffelen achterwege tot het voorjaar. Zo bescherm je bijvoorbeeld de poppen van nachtvlinders die overwinteren in de grond.

Wist je dat… er ongeveer 30 stadsbomen nodig zijn voor de zuurstofproductie voor 1 volwassene per jaar?

Wat doe je wel?

Heb je een vijver? Verwijder dan regelmatig het afgevallen blad uit het water. De bladeren nemen in je vijver te veel zuurstof op wat slecht is voor vissen en andere vijverdieren. Ook op je gazon haal je de bladeren het beste weg om te voorkomen dat het gras stikt en mos ontstaat. De bladeren gebruik je weer in de borders om vorstgevoelige planten af te dekken.

GOED-tip: plant een boom!

Meer dieren in je tuin en een gezondere omgeving In ieder formaat tuin past een boom. Bomen trekken vogels naar je tuin en op warme zomerdagen geven ze verkoeling door schaduw en waterverdamping. Ook filteren ze CO2 en fijnstof uit de lucht waardoor je leefomgeving gezonder wordt. Het winterseizoen is het beste seizoen om een boom te planten. Een lokale hovenier kan je eventueel adviseren welke boom geschikt is.