Energie besparen

Tip

Wek stroom én warmte op met je dak!

Met gewone zonnepanelen wek je zelf je stroom op, waardoor je flink op je elektriciteitsrekening bespaart. Wil je ook warmte opwekken, dan heb je daarvoor extra zonnecollectoren op je dak nodig. Dat kost meer ruimte. Een goed alternatief zijn pvt-panelen. Die wekken namelijk elektriciteit én zonnewarmte op.

PVT-panelen (PhotoVoltaic Thermical) hebben veel voordelen. Met één en hetzelfde paneel wek je zowel stroom als warmte op. Je bespaart dus veel ruimte op je dak en verhoogd ook nog eens de opbrengst per vierkante meter. Voor daken met weinig ruimte is dit een uitkomst.

20% meer zonnestroom

Hoe heter een zonnepaneel wordt, des te minder stroom deze opwekt. Doordat pvt-panelen een koelvermogen hebben, worden ze minder warm en wekken 20% meer elektriciteit op dan met een gewoon zonnepaneel.

1 pvt-paneel is 50 kuub gas

Met de warmte die een PVT-paneel opwekt, kun je je tap- en douchewater verwarmen en, als je die hebt, de buitenunit van een warmtepomp vervangen. Met één pvt-paneel bespaar je gemiddeld 50-70 kuub gas of 0,5 kWh warmtevermogen voor de warmtepomp.

Gratis advies en technische uitleg

Wil je ook zelf elektriciteit en/of warmte opwekken of overweeg je om een warmtepomp te nemen? Neem dan vooral contact op met Groener Zoeterwoude. Ervaringsdeskundigen met technische kennis, geven je graag gratis en onafhankelijk advies.

Contact: groenerzoeterwoude@outlook.com.