Ondernemen

Doe mee

Zelfoogsttuin Bij Mei – Eerlijke groenten van het seizoen

Bij Mei is een natuurvriendelijke zelfoogsttuin, door Mariska Verhulst bedacht. Er worden biologische groenten en bloemen geteeld voor mensen uit de buurt. Deelnemers kunnen zo’n 28 weken lang groenten oogsten met altijd wel een bijzonder bosje kruiden.

 

Deelneemster Bonnie: ‘Je ervaart hier hoe de groenten die op je bord liggen groeien. Sinds ik hier mijn groenten oogst, ga ik veel bewuster met voedsel om. Ik vind het fijn om mezelf de tijd te gunnen hier de wortels uit de grond te trekken.’

Groenten van het seizoen
De groenten van Bij Mei zijn altijd van het seizoen. ‘Daardoor eet je wat vaker dezelfde groenten, maar er is altijd voldoende afwisseling,’ zegt Bonnie. ‘De ene keer neem ik Nieuw-Zeelandse spinazie mee naar huis, en de week erna sla. We zijn er zo aan gewend geraakt dat je het hele jaar door alles kunt kopen, maar dat is eigenlijk niet hoe de natuur het heeft bedacht.’

Goed voor boer en klimaat
Door voedsel uit de buurt te kopen en te eten wat er in het seizoen groeit, steun je de boer en help je de natuur en het klimaat. Hoe meer we onze producten uit de buurt halen, des te minder vervoer nodig is. Je kunt ook met een eigen moestuin aan de slag gaan. Maar hier doet Mariska dit voor je. ‘Zij heeft veel meer kennis, daar kan ik niet tegenop’, lacht Bonnie. In het voorjaar werken we hard om straks weer volop te oogsten. ‘We hebben nu 125 deelnemers en doneren elke week 55 voedselpakketten aan de Voedselbank,’ vertelt Mariska.

Nog paar plekken vrij
Voor komend seizoen is er nog ruimte voor 15 nieuwe deelnemers. De tuin is ook een plek om tips en recepten te delen. Ben je enthousiast geworden en lijkt het je ook wat om elke week knetterverse groenten te oogsten? Schrijf je dan hier in.