Recyclen: wat moet waar?

Plastic, drankpakken, oliën & vetten, blik, het kan allemaal opnieuw worden gebruikt als we het op de juiste manier afvoeren. Maar wat kan wel worden gerecycled en wat niet? Het blijft vaak lastig. Verschillende organisaties hebben handige apps ontwikkeld waarmee je snel vindt bij welk afval iets hoort.

Frituurvet & keukenoliën
In Zoeterwoude heb je verschillende inleverpunten voor vetten. Op de kaart vind je de verschillende inleverpunten in Zoeterwoude (Rijndijk) terug.
Van gebruikt frituurvet en bakolie kan biobrandstof worden gemaakt. Doe het gebruikte vet in een plastic fles, sluit deze goed af en lever ‘m in. Zo draag je bij aan een groene samenleving.
De CO2-voetafdruk van biobrandstoffen uit afval- en reststromen is gunstig:  de oliën en vetten krijgen een tweede leven, nadat de gewassen voor een ander doel zijn geteeld en de vetten voor een ander doel zijn gebruikt.  Recycling levert een bijdrage aan een circulaire economie: een economie waarin de grondstoffen zo lang mogelijk in de kringloop blijven. Biobrandstoffen zijn bovendien hernieuwbaar. Dit in tegenstelling tot fossiele grondstof waarvan de bronnen eindig zijn.
Ook wordt met het inzamelen van gebruikte vetten voorkomen dat deze in het riool terechtkomen waar ze schade kunnen aanrichten. (bron: frituurvetrecylehet.nl)
PMD: welk afval mag waar?
Wat mag in welke afvalbak? Afvalscheiding is populair, veel mensen scheiden glas, papier en gft. Mogen kattenbakkorrels en lucifers in de groenbak? En waarom mag kristal niet in de glasbak? Milieu Centraal zet het op een rij. Videobanden en chipszakken mogen bijvoorbeeld bij het restafval. Op de site van Milieu Centraal vind je met de afvalscheidingswijzer precies wat waar moet. Nog handiger is de app die hiervoor is ontwikkeld. Deze vind je eveneens op de pagina van de afvalscheidingswijzer.
Gerecycled plastic wordt steeds meer toegepast als grondstof voor nieuwe producten. Zo vind je gerecycled plastic terug in bijvoorbeeld sportschoenen, tassen, kleding, (tuin)meubels en verpakkingen!
Textiel
De productie van textiel, en dan vooral katoen, is een zeer vervuilende industrie. Door textiel in te leveren bij de daarvoor bestemde textielbakken, kan textiel opnieuw worden gebruikt. Steeds vaker wordt polyester gerecycled tot nieuw garen voor nieuwe kleding en oude kleding wordt gebruikt als vulmateriaal van kussens voor banken. In Zoeterwoude kun je op verschillende manieren je textiel afvoeren. Kijk hiervoor bij: Geef textiel een tweede leven!
Groen & snoeiafval
Door groen huis-, tuin- en keukenafval in de groene bak te verzamelen kunnen we dit afval recyclen tot nieuwe voeding voor je tuin. Maar je kunt natuurlijk groenafval ook zelf recyclen door in je tuin zelf GOED-compost te maken. Vooral ook bladcompost is een waardevolle bron van voedingsstoffen voor je planten. Klik voor meer informatie.
Elektrische apparatuur
Gooi kapotte, elektrische apparaten niet zomaar bij het restafval. Bezoek eens een Repair Café bij jou in de buurt en kijk of het nog te repareren is. Als het echt kapot is kun je het inleveren bij het gemeentelijk afvalbrengstation of bij de lokale supermarkt. Vind jouw inzamelpunt via de Wecyclezoeker.
Klein Chemisch Afval (KCA)
Chemisch afval zoals verfresten, nagellak (en remover) resten, batterijen en medicijnresten horen niet bij het restafval. Deze producten bevatten zeer schadelijke stoffen zoals bijvoorbeeld lood, kwik of chroom. Veel van deze stoffen kunnen opnieuw gebruikt worden, wat beter is voor het milieu. Breng klein chemisch afval dan ook altijd weg naar het gemeentelijk afvalbrengstation. Lampen en batterijen kun je vaak ook inleveren bij verschillende winkels zoals supermarkten en bouwcentra. Dat is GOED voor je leefomgeving en beter voor jou. Via de site van MilieuCentraal vind je en overzicht van kca-producten.

Doe mee: Recycle, Re-use & Reduce!

Kijk ook eens op de afvalscheidingswijzer.