Afval

GOED omgaan met afval is simpel, haal minder afval in huis!

Re-use, Recycle en Reduce

Alle producten, snuisterijtjes, verpakte spullen; uiteindelijk wordt het onherroepelijk afval. Steeds meer afval krijgt een nieuw leven als grondstof voor nieuwe producten, reparatie of verkoop in een kringloopwinkel. Maar het beste voor ons klimaat is de afvalberg zo klein mogelijk te houden. Dat kan door bewust te shoppen en zoveel mogelijk verpakkingsvrij te kopen.

We geven je enkele praktische tips om je afval direct te verminderen:

 1. Gebruik katoenen tasjes
  Elk jaar worden wereldwijd 1 biljoen (1.000 miljard!!) plastic tasjes verbruikt. Plastic is een grote vervuiler van productie tot afval en drukt een negatieve stempel op het verduurzamen van onze leefomgeving. Door zelf een tas en bakjes mee te nemen als je gaat winkelen of boodschappen doet, worden uiteindelijk minder plastic tasjes geproduceerd waardoor het milieu minder wordt belast.
 2. Koop onverpakte producten
  Als de keuze er is, kies dan altijd voor de onverpakte variant van een product. Zo kun je bijvoorbeeld groenten en fruit ook los in je boodschappentas meenemen! De prijsstickers plak je gewoon op je boodschappenlijstje voor het scannen.
 3. Kies voor kraanwater
  Per jaar belanden miljoenen plastic flesjes bij het afval, of nog erger als zwerfvuil in bermen, rivieren, stranden en onze Noordzee. Kraanwater is net zo goed, zo niet beter, dan bronwater en is 1.000x goedkoper. Koop enkele flesjes die je kunt hergebruiken en eenvoudig in je vaatwasser reinigt. Dit scheelt voor het milieu en je portemonnee. Merijn Tinga voerde een ludieke actie en zette met succes het statiegeld voor plastic flessen weer op de politieke agenda.
 4. Koop minder
  De winkels puilen uit van gadgets, trendy producten en mode accessoires. De vele aanbiedingen en de grote wisseling van producten verleiden ons vaak veel meer en vaker te kopen dan we eigenlijk nodig hebben. Koop bewust dan heb je ook minder weg te gooien. Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Kijk voor het afvalbeleid nu en in de toekomst op de gemeentelijke site van Zoeterwoude.