Mobiliteit

Zuiniger rijden

Om duurzamer te rijden denk je misschien aan het kopen van een nieuwe elektrische auto. Helaas is dit niet altijd een optie. Gelukkig kan je met een paar tips al zuiniger rijden in jouw eigen auto. En dat scheelt veel voor het klimaat en je portemonnee!

 1. Rijd een constante snelheid en niet te snel

  Wanneer je op een gelijkmatige snelheid rijdt, hoef je minder te remmen en gas bij te geven. Hiermee kan je wel 5% zuiniger rijden op de snelweg. Cruise control is handig om te helpen een gelijkmatige snelheid aan te houden. Daarnaast helpt het ook om niet te hard te rijden. Rond de 80 km per uur rijd je met een verbrandingsmotor het zuinigst. Wanneer je harder rijdt, neemt je verbruik exponentieel toe door de hogere luchtweerstand. Bij 100 km per uur verbruik je zo’n 15 tot 25 procent minder brandstof dan bij 130.

 2. Eco-modus

  Veel nieuwere auto’s hebben een eco-modus. Deze modus zorgt ervoor dat de motor en stroomverbruikende systemen (zoals de airco) in de auto zo zuinig mogelijk werken. Hierdoor rijdt de auto het zuinigst en kan je per liter brandstof of kilowattuur stroom de meeste kilometers afleggen.

 3. Schakel de motor uit wanneer je moet wachten

  Wacht je voor een openstaande brug, gesloten spoorwegovergang of in een stilstaande file? Zet je motor dan uit. Ook auto’s die stationair draaien, verbruiken brandstof. Schakel je motor niet uit voor elk verkeerslicht, dit is slecht voor je motor. Een start-stopsysteem helpt ook, deze zorgt ervoor dat de motor automatisch uitgaat als de auto stilstaan, bijvoorbeeld bij een stoplicht. Door de koppeling weer in te trappen of de rem los te laten (dit verschilt per auto), start de motor automatisch weer en rijdt je makkelijk weer weg.

 4. Rem zo min mogelijk

  Komt er een scherpe bocht, kruispunt of verkeerslicht aan? Neem dan gas terug en laat de auto uitrollen in plaats van te remmen. Bij remmen op de motor gebruik je namelijk geen brandstof. Ook slijten je banden minder snel.

 5. Schakel op tijd

  Hoe lager je toerental, hoe minder brandstof je verbruikt. Als je dus zo zuinig mogelijk wilt rijden, schakel dan wanneer dat kan. Bij een dieselmotor is dat tussen de 1500 en 2000 toeren, bij een benzinemotor tussen de 2000 en 2500. Veel auto’s hebben een schakelindicator, die geeft aan wat het juiste moment om te schakelen is. Dit wordt over het algemeen aangeven door middel van een pijltje op je dashboard.

 6. Gebruik de airco alleen als het nodig is

  Zo’n airco is misschien wel lekker in de auto, maar het is ook een brandstofslurper: met de airco aan verbruik je maar liefst 3 tot 10 procent meer brandstof. Maar zeker met warm weer is het wel fijn om hem aan te hebben. Rijd dan eerst een paar minuten met de ramen open, doe daarna de ramen dicht en zet dan pas de airco aan: het wordt dan sneller koel. Het is sowieso beter om de airco pas na enkele minuten rijden aan te zetten. De airco slijt dan minder snel en het bespaart brandstof.

 7. Rijd geen korte afstanden

  Een koude motor verbruikt 2 keer zoveel brandstof en is pas na ongeveer een kwartier op temperatuur. Een kort ritje naar de supermarkt is dus relatief onzuinig. Heb je meerdere korte ritten op een dag? Probeer die dan achter elkaar te plannen.

 8. Koud buiten? Laat je motor niet stationair draaien

  Het is zinloos om je auto stationair te laten draaien om hem op te warmen. Daarnaast is het ook nog eens slecht voor de motor, omdat de olie nog niet opgewarmd is en de motor hierdoor sneller slijt. De olie warmt pas op wanneer je rijdt. Zonde van je brandstof dus.

 9. Check je bandenspanning

  We hebben het al eens genoemd op de GOED website, maar een extra herinnering kan geen kwaad. Pomp je banden elke 2 maanden op, want met goed opgepompte banden verbruik je minder brandstof.

 10. Test je rijstijl

  Op de website van Milieu Centraal kan je je rijstijl testen. Rijd je al duurzaam of zijn er nog punten waarmee je meer kan besparen?
  Test je rijstijl | Milieu Centraal

 

Voor meer tips, kijk op:

Goedkoper tanken in Nederland – ANWB

Rijtips – Het Nieuwe Rijden

Lekker op weg – Lekker op weg

Zuinig rijden: verbruik minder brandstof | Milieu Centraal