Energie

Doe mee

Gebiedscoöperatie Groener Zoeterwoude zoekt versterking!

Groener Zoeterwoude is een actieve groep enthousiaste vrijwilligers die zich inzet voor projecten die energie, mobiliteit, voedsel en economie in ons dorp duurzaam maken. Via de coöperatie beslissen de leden mee over de duurzame toekomst van ons dorp. Ook zorgen we ervoor dat de opbrengst van de projecten terugvloeit in onze eigen omgeving. Zo krijgen we niet alleen de lasten maar houden ook de lusten van de energietransitie lokaal.

We hebben de volgende werkgroepen:

  • Duurzaam Wonen. (Voorheen de Stichting Zoeterwoude Duurzaam 2030.) We helpen buren graag een stap verder en delen onze ervaringen met het besparen van energie en het verduurzamen van woningen. We geven ondersteuning bij het aanvragen van subsidies en het inkopen van groene stroom. Dit doen we helemaal met vrijwilligers.
  • Grootschalige Opwek. Houdt zich bezig met duurzame energie opgewekt door middel van windmolens en zonnestoom verkregen via grote oppervlakten aan daken. De Watergeuzen langs de A4 is een mooi voorbeeld, waar we door veel inzet een mooi project hebben te weten realiseren. Deze grootschalige projecten doen we samen met Rijnland Energie Coöperatie in regionaal verband.
  • Buurtwarmte. Het is onze droom dat we coöperatieve warmtenetten en warmtebronnen met de gemeente Zoeterwoude en de inwoners weten te realiseren. Wanneer er sprake is van coöperatief eigenaarschap zijn we samen verantwoordelijk en houden we de kosten voor ‘warmte’ zo laag mogelijk.
  • Voedsel. Deze werkgroep moeten we verder tot ontwikkeling brengen. Heb je ideeën bijvoorbeeld om een coöperatieve boerderij of tuinderij te ontwikkelen? Ze zijn van harte welkom.

We willen groeien 

Ben jij al duurzaam bezig of vind je het onderwerp interessant? Woon je in Zoeterwoude, heb je wat uurtjes over én vind je het leuk om je ook als vrijwilliger in te zetten voor een duurzaam en groen dorp? Dan zijn deze vacatures misschien iets voor jou.

Vacature Secretaris 

We zoeken een secretaris die ons helpt met de organisatie van Groener Zoeterwoude. Daarnaast verzorgt de secretaris de ledenadministratie, verslagen van de bestuursvergaderingen. Het is de ‘spil’-functie van onze organisatie.

Vacature Medewerker Communicatie 

Ook zoeken we een Medewerker Communicatie, die ons komt helpen met het informeren van onze dorpsgenoten over de activiteiten van Groener Zoeterwoude en nieuwsberichten plaatst op de website en sociale media. De uitdaging is ook jongere mensen te enthousiasmeren om mee te doen. Alle huidige vrijwilligers behoren tot de wat oudere generatie. Maar een ding hebben ze gemeen. We gaan voor een duurzame toekomst en hebben daar heel veel tijd, passie en deskundigheid voor opgedaan om dat ideaal dichterbij te brengen. Wij zetten ons in voor de toekomstige generatie, onze kinderen en kleinkinderen. Wij vragen vooral jongeren om binnen hun mogelijkheden ook mee te doen.

Heb je vragen? Wil je meedoen?

Neem dan contact op met Jos Atteveld via mail groenerzoeterwoude@outlook.com. Bellen mag ook (06-21486127). Hij vertelt je graag meer!

Meer weten over Groener Zoeterwoude?

Onze website komt in mei aanstaande in de lucht op groenerzoeterwoude.nl.