Energie

Subsidies & kortingacties

Via internet kun je je uitgebreid informeren over de vele mogelijkheden om te verduurzamen. Dit kan door duurzame maatregelen te nemen zoals zonnepanelen of isoleren van gevels, vloeren en daken. Maar ook wanneer je kleine aanpassingen in je dagelijks gedrag doorvoert, kun je zonder grote investeringen, toch bezuinigen en duurzamer leven.

Het Rijk heeft een site ontwikkeld waarop je alle mogelijke maatregelen terugvindt inclusief wat je ongeveer kunt verwachten dat je moet investeren, hoeveel rendement het oplevert en hoe lang het duurt voordat je je investering hebt terugverdient. Het is aan te raden je via de site te oriënteren op de vele mogelijkheden die er zijn: energiebesparendoejenu.nl

Daarnaast heeft het Rijk ook verschillende subsidiemogelijkheden en mooie acties om duurzame maatregelen betaalbaarder en aantrekkelijker te maken. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden. Via de site van het duurzaam bouwloket vind je alle subsidies die relevant zijn voor Zoeterwoude.

20 procent retour
Isoleren van je woning levert energiebesparing op én verbetert je wooncomfort. Investeer nu en ontvang tot 20% van je kosten retour wanneer je 2 of meer isolatiemaatregelen neemt. Lees hier meer over de mogelijkheden en hoe je dit regelt.

9 procent btw-tarief
Voor het isoleren van woningen ouder dan 2 jaar, zijn er leuke acties. Zo vallen de werkzaamheden van isolatie met het doel je energierekening te verlagen, onder het 9% btw-tarief. Kijk voor meer informatie op de site van het Duurzaam Bouwloket.

Op internet staan handige sites waar je veel informatie vindt over hoe je met grote en kleine aanpassingen je woning, leefomgeving en ons dorp duurzamer kunt maken.  De sites zijn een platform en hebben vaak ook commerciële belangen. Oriënteer je dan ook uitgebreid voordat je overgaat tot concrete acties.

De Groene Grachten / Groene Menukaart

Wubbo Ockels startte in 2012 samen met twee andere partners het initiatief De Groene Grachten om Amsterdammers te helpen bij het verduurzamen van historische gebouwen. Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een commercieel bedrijf dat adviesdiensten en begeleiding van uitvoering biedt. Via de site De Groene Menukaart geeft de organisatie veel informatie en handige rekentools om investeringen en rendementen te berekenen.

Woonwijzerwinkel

WoonWijzerWinkel werkt samen met vele leveranciers en installateurs en brengt vraag & aanbod op het gebied van verduurzaming van vastgoed samen. Kijk eens rond op de site om je te oriënteren op de mogelijkheden voor verduurzamen of bezoek de showroom in Den Haag. Extra info: gemeente Zoeterwoude is niet aangesloten bij deze organisatie.

MilieuCentraal

Hoe kun jij met enkele eenvoudige, kleine aanpassingen in je dagelijks gedrag bijdragen aan een duurzame samenleving? Op de site van Milieu Centraal vind je talloze tips, gerubriceerd naar thema’s zoals energie besparen, minder afval & bewust winkelen. Laat je inspireren!

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis biedt woningeigenaren die lid zijn aantrekkelijke individuele en collectieve acties. Ook krijg je als lid toegang tot de community waar leden kennis en ervaringen delen. Ook als je geen lid bent, vind je op de site een hoop praktische en handige informatie.