Energie

Rijneke Boulevard Bloeit!

Hoewel niet altijd zichtbaar, werken ook de winkeliers van Rijneke Boulevard aan het verduurzamen van de woonboulevard. Veel ondernemers hebben al duurzame warmtepompen en zonnepanelen op hun daken en worden nu de mogelijkheden voor elektrische laadpalen onderzocht. Vorig jaar werd de buitenruimte aangepakt. Er kwamen extra bomen en veel tegels maakten plaats voor levend groen.

Ellen Harteveld werkt bij Casba Wonen en is daarnaast ook al bijna dertig jaar hét centrale aanspreekpunt voor de winkeliers en gemeente en regelt allerlei zaken zoals de website en promoties én dit project. Ellen is blij met het resultaat. ‘We vinden het belangrijk mee te helpen om de leefomgeving van bijen en andere insecten te vergroten.’ Overal horen we het gezoem van bijen en hommels tussen de planten, dus dit doel is zeker geslaagd.

Groen tegen wateroverlast en hittestress

Ellen vervolgt: ‘We zijn trots op de samenwerking met de gemeente Zoeterwoude hiervoor in het Boeiend Bloeiend project. Rijneke boulevard vormt nu samen met Heineken en de Grote Polder een groot, groen lint van bloeiende planten. Het groen helpt ook om regenwater op te vangen tijdens hevige buien én het levert een bijdrage aan het voorkomen van hittestress tijdens warme zomerdagen.’

Groen en bloei positief effect

Rijneke Boulevard is nu ook voor insecten aantrekkelijk en de bezoekers vinden het winkelen in een groene omgeving veel gezelliger. ‘Alles ziet er een stuk vrolijker uit,’ vindt Ellen.