Restafval grondstof voor warmte en energie

We recyclen steeds meer afval. Afval waarvan we dachten dat het niet opnieuw was te gebruiken, blijkt nu, na jaren innovatie (vernieuwing), een waardevolle grondstof. (Nog) niet al het afval is te recyclen. Maar gelukkig heeft ook dat afval een functie: door het te verbranden wekken we energie en warmte op.

AVR verwerkt ons restafval. Dit proces begint al thuis: je scheidt het afval en brengt het naar ondergrondse containers. Vandaar gaat het op transport naar de AVR-installatie op het industrieterrein bij Rozenburg waar het uiteindelijk in de verbrandingsoven belandt. Het klinkt misschien zonde om afval te verbranden, maar de warmte die hierbij vrijkomt is op verschillende manieren nuttig te gebruiken.

Stoom en warmte

Door de warmte wordt stoom opgewekt. Door deze stoom naar bedrijven in de buurt te leiden, kunnen zij hier gebruik van maken. Een ander deel van de opgewekte stoom gaat naar een stoomturbine om er elektriciteit mee op te wekken. De warmte gaat via leidingen naar verschillende wijken in Rotterdam om huizen te verwarmen. Ook het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam wordt met deze warmte verwarmd, wat zorgt voor minder gasverbruik.

Nieuwe stoeptegels

Uit verbrande afvalresten worden waardevolle grondstoffen gehaald. Bijvoorbeeld metalen die goed zijn te recyclen. Net als mineralen die worden gebruikt voor onder andere nieuwe stoeptegels. Met andere technieken wordt nog meer uit restafval gehaald. In Duiven vangt een installatie vrijgekomen CO2 af, die de glastuinbouw weer gebruikt. Daardoor hebben de kassen minder gas nodig. Een tweede installatie in Duiven staat op de planning en uiteindelijk komt er ook één in Rozenburg, zodat ook het afval uit Zoeterwoude nog meer waarde krijgt.

Wist je dat…..

• In Nederland jaarlijks 10 miljard peuken op de grond worden gegooid?
• Vogels en vissen peuken als voedsel zien, maar giftig voor ze zijn?
• Peuken grote milieuschade aanrichten?
• Peuken perfect zijn te recyclen?
• Peukenzee.nl hier speciale afvalzakken voor heeft?

Van peuk tot krat

90% van de sigaretten bevat een kunststof filter om schadelijke stoffen uit de longen van de roker te houden. Dit kunststof, polymeer, kun je omsmelten en verwerken tot harde kunststofkorrels. In combinatie met korrels van andere  gerecyclede plasticsoorten, worden het nieuwe grondstoffen voor bijvoorbeeld kratten en pallets.

Maar hoe werkt dat recyclen dan?

We nemen papier, dat in Zoeterwoude wordt opgehaald en verwerkt door Renewi, als voorbeeld. In Nederland wordt nu 89% van al het gebruikte papier en karton ingezameld en hergebruikt. Oude kranten, magazines, dozen, verpakkingen die wij scheiden via de papierbakken, worden verzameld in de fabriek van Renewi. Als eerste wordt alles wat geen papier of karton is verwijderd. Hierna wordt het karton gescheiden van het papier. Hierna wordt het karton verder gescheiden van het papier. Daarna wordt het papier verder gescheiden op basis van kwaliteit. Al deze stromen worden verder apart behandeld, zodat er uiteindelijk verschillende kwaliteiten papier ontstaan.

Het papier wordt verkleind en versnipperd. Deze kleine stukjes papier perst een grote pers samen tot een groot blok. Eén blok kan wel meer dan 400 kilo wegen. Deze blokken worden vervolgens vervoerd naar papierfabrikanten die de blokken oud papier als grondstof gebruiken voor nieuwe papierproducten. Bijvoorbeeld toiletpapier, printpapier en tissues.