Biodiversiteit & Klimaatadaptatie

Red de bij; plaats een insectenhotel!

Insecten hebben moeite met het vinden van voldoende voedsel en leef- en schuilplekken. Hoe kunnen wij helpen?

Nederland ZOEMT

Om het voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland te vergroten, is Nederland Zoemt in actie gekomen. Zij stimuleren een grotere biodiversiteit met acties en houden jaarlijks de bijenstand bij. Op de landkaart op de site kun je precies zien hoe het staat met de bijen in Nederland.Ook vind je een overzicht van acties & initiatieven die er in jouw omgeving zijn en een pagina met praktische tips en adviezen wat jij kunt doen. Plus, is er een speciale pagina voor kinderen!

Plaats een insectenhotel

Insectenhotels bieden schuilplaatsen voor bijen en andere insecten en een plek om te overwinteren. Je kunt ze overal kopen en plaatsen waar je wilt: aan de schutting, op een paal middenin je tuin of misschien heb je nog wel een origineler idee!

Nog leuker is het om je bijen- of insectenhotel zelf te bouwen! Vul de hotels met buisjes of holle stengels voor de bijen, hommels en wespen. Of maak het strobedje op voor oorwurmen. Er zijn geen regels aan verbonden, je kunt zowat alle herbruikbare materialen combineren om een spectaculair hotel te bouwen. Heel klein of heel groot, alles kan!

Heb je zelf ideeën om een leuke actie te starten in de buurt om insecten te helpen? Stuur ons een berichtje en wij delen jouw actie graag op onze site!