Energie

Koken op inductie – Zuiniger en gezonder

Nu koken we nog vooral op aardgas. Maar dat verandert snel. Met oplopende aardgas-prijzen kiezen we steeds meer voor een alternatief. Je kunt in principe op twee manieren elektrisch koken: inductie of keramisch. Het verschil is dat bij keramisch en aardgas het kooktoestel warm wordt en bij inductie alleen de pan. Maar er zijn meer verschillen.

Jaarlijks verbruik je voor koken op gas ongeveer 37 m3. Omgerekend bijna 100 euro per jaar*. Met elektrisch koken verbruik je gemiddeld 175 tot 225 kWh. Dat is 70 tot 85 euro per jaar*.

*de bedragen variëren afhankelijk van je energiecontract.

Inductie: zuiniger, veiliger en makkelijk

Om te kiezen tussen inductie of keramisch, kun je verschillende afwegingen maken: duurzaamheid, aanschaf- of verbruiks- kosten en/of veiligheid.Een keramische kookplaat is in de aanschaf goedkoper dan een inductiekookplaat en gaat bij goed onderhoud ook langer mee, zo’n 15 tot 20 jaar. Een inductieplaat 10 tot 15 jaar. In het gebruik echter is de inductieplaat energiezuiniger en dus goedkoper. Dit scheelt ongeveer 50 kWh per jaar. Dat is omgerekend, bij een minimale levens-duur van tien jaar, ruim 300 euro. Het ko-ken van 1 liter water op een inductieplaat gaat 40% sneller dan op een keramische plaat. Een inductieplaat is ook veiliger doordat niet de hele plaat warm wordt en doordat de plaat gelijk uitschakelt zodra je de pan weghaalt. Ook is er geen open vlam en heb je dus minder kans op brand

Bijkomende kosten

Als je overstapt op een inductieplaat, heb je vaak kosten voor aanpassingen aan de elektriciteitsvoorziening. Verder heb je meestal nieuwe pannen nodig met een magnetische bodem

Gezondheid

Naast de financiële afweging om over te stappen naar elektrisch koken, speelt ook je gezondheid mee. Bij de verbranding van gas komen schadelijke stoffen en fijnstof vrij. Die verslechteren de luchtkwaliteit in huis. Uit TNO-onderzoek blijkt dat bij mensen die op gas koken, de kinderen 20% meer kans op luchtwegklachten hebben.Tot slot is er het gemak. Een inductieplaat kun je heel makkelijk schoonhouden en is tegenwoordig vaak zelfs voorzien van een afzuiging.