Biodiversiteit & Klimaatadaptatie

Tip

Herfstbladeren zijn lastig maar ook heel nuttig

Het najaar is niet alleen een goed jaargetijde om te planten en te zaaien, maar ook om gebruik te maken van de herfstbladeren. Want herfstbladeren zijn een belangrijke voedselbron voor de bodem. En de bladlaag zorgt bovendien voor bodembescherming.

Wie alle blaadjes wegblaast en in een kliko gooit, blaast het leven uit de tuin, zegt expert stadsnatuur Maarten Bruns van IVN Natuureducatie. ‘Al die blaadjes hebben een functie. Tussen de bladeren leven allerlei nuttige insecten en andere beestjes die ontzettend belangrijk zijn voor een gezonde tuin. Merels scharrelen maar wat graag tussen de blaadjes op zoek naar lekkers, maar ook egels en padden zoeken er naar eten en beschutting.’

Blad is een belangrijke voedselbron voor de bodem en geeft extra bescherming

In het bos vormen de bladeren een voedselrijke humuslaag. In de tuin kunnen de bladeren werken als gratis compost: ze verbeteren de grond van de tuin en de bladlaag zorgt voor bodembescherming. Als alles wordt weggeblazen of aangeharkt kan de zon ongehinderd de bodem beschijnen en dat zorgt voor uitdroging en verlies van bodemleven. Een vuistdikke laag beschermt en voedt de bodem. Bovendien komt op de plekken met blad veel minder snel onkruid op.

Strakke of wilde tuin – het kan allebei

‘Het maakt niet uit of je van een wilde tuin houdt of juist van een lekker strakke tuin – in beide gevallen kan je gevallen blad inzetten. In de ‘wilde’ tuin blijft het blad waarschijnlijk gewoon liggen; in een ‘strakke’ tuin kun je het blad eenvoudig weghalen op plekken waar je het niet wil hebben, zoals op je terras of looppad. Bij voorkeur met een hark en niet met een bladblazer. Het opgeruimde blad kan in de borders gegooid worden.

Gooi de blaadjes dus niet weg, maar laat ze hun nuttige werk doen op de bodem van je tuin.