Energie

Geef je huis een warme trui – Oude kleding wordt isolatiemateriaal

Als het buiten koud en fris is, houdt kleding je warm. Is je kleding afgedragen?
Dan kan het ook jouw huis warm houden. Je moet daarvoor wel je oude kleding wegbrengen naar een textielcontainer.

Oude kleding is een goede grondstof voor nieuwe producten. Daarom zamelt Sympany in Zoeterwoude textiel in. Een deel van het ingezamelde textiel wordt gebruikt door VRK Isolatie.

Katoen en polyester
Katoen heeft van zichzelf al goede isolerende eigenschappen. In de winter houdt het je lekker warm en in de zomer juist koel. Waarom zou het niet hetzelfde kunnen doen voor je huis? VRK Isolatie verwerkt het ingezamelde textiel uit Zoeterwoude dan ook tot isolatiemateriaal voor woningen. Zo blijft ook jouw huis warm.

Van broek tot isolatierol
Alleen kleding die niet meer geschikt is om te dragen wordt gebruikt. Knopen en ritsen worden verwijderd en de kleding wordt in stukken getrokken, waardoor er lange vezels overblijven. Ook textiel van polyester is geschikt voor isolatiemateriaal. Katoen- en polyestervezels worden met elkaar vermengd en in een grote oven gesmolten. Daardoor plakken de stoffen aan elkaar. Dit mengsel wordt tot platen geperst of opgerold tot rollen isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal is dan klaar voor gebruik. Isoleer je hiermee je huis, dan is de kringloop rond!