Afval

Duurzaamheidsfonds Zoeterwoude succesvol!

Sinds eind 2011 heeft de gemeente Zoeterwoude een Duurzaamheidsfonds. Als inwoner kun je uit dit fonds subsidie krijgen als je je woning verduurzaamt. Bijvoorbeeld voor isolatiemaatregelen, zonnepanelen, een warmtepomp of een groen dak. Elk jaar stelt de gemeente een bedrag beschikbaar van € 115.000.

Het afgelopen half jaar ontving de gemeente zo veel aanvragen, dat het plafond al op 1 juli was bereikt. De stijgende energieprijzen hebben daar ongetwijfeld mee te maken. Een mooi succes, maar helaas met gevolg dat in de rest van 2022 geen aanvragen meer in behandeling kunnen worden genomen.

Investering snel terugverdiend

Ook zonder subsidie blijven energiebesparende maatregelen aantrekkelijk, om meerdere redenen:

  1. Met de hoge energieprijzen van dit moment loont energiebesparing nog meer!
  2. Het Rijk geeft nog steeds subsidie voor energiebesparende maatregelen via de ISDE-regeling. De voorwaarden van deze regeling zijn versoepeld en de subsidiebedragen verhoogd. Meer informatie: https://www.isde.nl/.
  3. De salderingsregeling voor zonnepanelen is verlengd. De overheid wil deze regeling vanaf 1 januari 2025 afbouwen. Twee jaar later dan gepland! Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 tot 2031 elk jaar iets minder salderen.

Vanaf 2023 betaal je geen btw meer

Over de aankoop en installatie van zonnepanelen betaal je nu nog 21% btw en dit kun je als particulier terugvragen aan de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2023 betaal je géén btw meer over zonnepanelen en dat scheelt tijd en papierwerk! Investeren in zonnepanelen blijft een goed idee. Milieu Centraal legt uit waarom en wat het scheelt als je in 2023 zonnepanelen koopt of later. Lees er hier alles over.

Wat is de salderingsregeling?

Energie die je opwekt en teruglevert wordt verrekend met je verbruik. Over het verbruik dat overblijft, betaal je wettelijk verbruikskosten, belastingen en btw.