Biodiversiteit & Klimaatadaptatie

Doe mee

Doe mee met de ‘bijenchallenge’ – Wint jouw wijk met de meeste bijen?

In de week van 21 t/m 27 mei organiseert Zoeterwoude samen met Naturalis een wijkgerichte bijenchallenge. Een wedstrijd tussen wijken in Zoeterwoude, Leiden, Leiderdorp, Voorschoten en Oegstgeest. In welke wijk worden de meeste bijen geteld?

Start challenge: 20 mei Eendenkooi Zoeterwoude

De challenge start op de avond van 20 mei met een bijeenkomst in de Eendenkooi van 19.30-21.30. Eén van de sprekers is dorpsgenoot Koos Biesmeijer, een autoriteit op het gebied van bijen. Hij vertelt waarom bijen zo belangrijk zijn, welke je bij jou in de buurt kunt vinden en over de bijenchallenge zelf. De telgegevens worden weer gebruikt om de bijen beter te kunnen beschermen.

Een week lang worden jullie uitgedaagd om bijen te tellen met behulp van een app op je smartphone, met bonuspunten voor speciale soorten.  De winnaar wordt op meerdere plekken bekend gemaakt, en ook hier op de GOED-site.

Meedoen kan alleen, met jouw familie, samen met de buren, of zelfs met een hele straat.

Niet veel ervaring met bijen? Kom naar het oefenuurtje op bedrijventerrein Grote Polder

Op zaterdag 21 mei kun je oefenen, waarbij je onder begeleiding van experts het veld in gaat. Dit vindt plaats op het bedrijventerrein Grote Polder in Zoeterwoude. Ze zullen je op weg helpen en tips geven hoe je bijen het beste kan fotograferen en herkennen. Je kunt deze sessie om 10.30 of 13.00u bijwonen.

Meld je nu alvast aan, want er is beperkt ruimte

Je kunt je aanmelden voor de bijen challenge, de startbijeenkomst en/of de oefendag via dit formulier. Geef je snel op, want er is beperkt plaats voor de startbijeenkomst en het oefenuurtje.