Energie

De zon: energiebron voor Zoeterwoude

De zon is een schone energiebron die nooit opraakt. Met zonnepanelen of een zonneboiler kun je deze groene energie goed gebruiken. In Zoeterwoude hebben we met elkaar al op een kwart van de daken zonnepanelen gelegd. Dat is een mooie score, want in heel Nederland is dit pas 16%. (bron: CBS 2020).

Deze hoge score komt waarschijnlijk doordat Zoeterwoude als één van de weinige gemeenten een langjarige subsidieregeling heeft voor (onder andere) zonnepanelen. Door de gestegen energieprijzen is de aanschaf van zonnepanelen alleen maar voordeliger geworden. Ook zonder subsidie verdien je de gemaakte kosten snel terug. En heb je zelf geen geschikt dak? Dan kun je natuurlijk meedoen met een project van zonopzoeterwoude.nl.

Volop kansen!

De nieuwe gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders zien de energietransitie als een grote uitdaging. Allereerst wil het nieuwe gemeentebestuur méér zonne-energie van grote daken. Wat dat betreft zijn er heel veel kansen om in Zoeterwoude meer duurzame energie op te wekken.

Zonnepanelen gemeentehuis en gemeentewerf

De gemeente gaf zelf het goede voorbeeld: al sinds 2014 liggen er zonnepanelen op de daken van het gemeentehuis en de gemeentewerf. Ook steeds meer kantoren en bedrijven hebben zonnepanelen op hun dak.

Grote uitdaging

De doelstellingen zijn ambitieus en de uitdagingen daardoor groot. Hoe gaan we de komende jaren nóg meer schone energie opwekken in Zoeterwoude? Op pagina 4 en 5 lees je hoe en wat we met elkaar, inwoners, bedrijven én de gemeente, kunnen doen.