De waterdoorlatende tuin
Om meerdere redenen wordt vaak gekozen voor verharding in de tuin. Hoewel groen voor de biodiversiteit, bodem en voorkomen van wateroverlast het beste is, ontkom je vaak niet aan ook een stukje verharding voor paden, terras en oprit.
Doordat water in dicht betegelde tuinen niet op natuurlijke wijze in de bodem kan zakken, kan bij hevige regenbuien wateroverlast ontstaan. Het riool kan het vele water ineens niet snel genoeg afvoeren, waardoor straten en tuinen onderlopen. Ook wordt hierdoor het schaarse grondwater niet met regenwater aangevuld.
Maak je tuin ‘waterklaar’
Met een paar simpele maatregelen kun je je tuin ‘waterklaar’ maken. Verhard bij voorkeur niet meer dan 40% van je tuin en gebruik waterpasserende verharding. Zo kan het regenwater dat hierop valt, alsnog wegzakken in de grond. Alleen bij flinke piekbuien duurt het soms nog wat langer voordat het water wegzakt. Maar dat levert normaal gesproken geen problemen op.
Grasbetontegels
Er komen steeds meer en mooiere oplossingen voor waterpasserende verharding. De Margrietstraat en Duizendbladhof in Zoeterwoude zijn hier mooie voorbeelden van. Gras groeit makkelijk door de open roosters. Binnenkort volgt en andere variant in de Zonnegaarde en Ambachtsherenweg.
Dit groen zorgt er ook voor dat het steen minder heet wordt, waardoor hittestress afneemt.
Tegels met brede voeg en stapstenen
Door je huidige tegels opnieuw te leggen, maar dit keer met bredere voegen, maak je je tuin zonder extra kosten ‘waterklaar’. Onkruid voorkom je door de voegen te vullen met fijn grind of split. Of plant siermos, kruiptijm of vetplantjes in de voegen voor nog minder onderhoud.
Grind, houtsnippers en hout
Leg paden aan met grind of houtsnippers. In plaats van tegels kun je ook een houten terras (vlonder) aanleggen. Hout blijft in de zomer ook een stuk koeler en werkt dus ook goed om hittestress tegen te gaan.
Direct aan de slag?
7 GOED-tips:
- Verhard maximaal 40% van je tuin
- Kies voor waterpasserende of halfverharding zoals grind, split of poreuze tegels
- Kies voor vaste planten die van nature in ons land voorkomen, die doen het goed in ons klimaat
- Plant bodembedekkers tussen je planten, dan krijgt onkruid geen kans
- Wissel planten af met siergrassen. Zo is je tuin ook in de winter aantrekkelijk
- Kies voor een groene erfafscheiding
- Maak je tuin niet winterklaar; dat scheelt onderhoud en biedt dieren nestel- en voedselplekken